Siirry sisältöön
Ihmisiä seisoo Parolan Leijona patsaan edessä

11.08.2022

Perinnepäivän kurssi tutustui polkupyörämarssilla Parolannummen historiaan Seppo Kopran opastuksella. Seppo Kopra on Nihattulan ent. rehtori ja paikallinen kyläopas.
Ihmisiä polkupyörien kanssa

Kurssin tavoitteena oli valistaa ja tiedottaa kurssilaisia Parolannummen toiminnasta panssarivaunuineen, muistomerkkeineen sekä kertoa alueella vaikuttaneista merkkihenkilöistä.

Keisari Aleksanteri II:n vierailun kunniaksi vuonna 1868 paljastettu Parolan leijona on muistomerkkinä Venäjän vallan ajalta, jolloin suomen kielen asema vahvistui tasa-arvoiseksi virastokieleksi ruotsin kielen rinnalle. 

Pikku Parolan Kuninkaan Männyn näkeminen teki vaikutuksen valtavine oksastoineen; ikää puulla 400 v. korkeus 20 m, ympärysmitta 5 m.  Parolan-Nihattulassa mäntyjä, joissa rungot jakautuneet kahtia koska Venäjän vallan aikana venäläiset ovatampuneet niin paljon, että puut ovat täynnä lyijyä.

Mänty, jonka juurelle ihmiset seisovatYksi Parolan lentokentälle Junkerilla laskeutuneista henkilöistä oli saksalainen Heinrich Himmler,  joka oli tullut Suomeen viettämään hermolomaa. Kenkätehtailija Emil Aaltosen vaikuttava kenkäura kisällistä taiteilijaksi on saanut alkuunsa Nihattulassa.  

Panssarimuseolla käynnillä saatiin kuulla vaikuttavaa tarinaa eri vaunutyypeistä ja -malleista, ammuksista ja kaikesta panssarivaunuihin liittyen asiaan syvällisesti perehtyneen oppaan Kalle Hurmeen kertomana.

Polkupyörämatka päättyi kauniille Teuvo Mahrbergin aukiolle. Polkupyörämarssi PV:n lainapyörillä oli myönteinen kokemus ja yli 10 km matka eteni jouhevasti jonossa ja sääkin oli sopiva.  Osa kurssilaisista osallistui vielä lopuksi vapaaehtoiseen panssarivaunuajeluun, joka oli kokemisen arvoista; kiitos J-P ja Olli!

 

Teksti ja kuvat: Riitta Jansson

Arkisto

  • Inga kategorier