Siirry sisältöön
Maastossa tapahtuvassa taisteluharjoituksen kuvassa kaksi tukikohdan taistelijaa täydessä sotilasvarustuksessa tarkkailemassa tietä ja metsikköä.

07.06.2024

 

Ilmavoimat ja Ilmapuolustuspiiri järjestävät tänä vuonna kaksi isoa valtakunnallista puolustushaaran viikonloppuharjoitusta. Näihin harjoitukseen kutsutaan lennostojen ja Ilmasotakoulun reserviläisiä päivittämään yhdessä osaamistaan ja oppimaan uutta Ilmavoimien viimeisempien oppien mukaisesti. Ensimmäinen harjoitus järjestettiin Rissalassa 3.-5.5.2024. Harjoituksen pääkoulutusaiheena oli tukikohdan taistelijan henkilökohtaiset taidot sekä kivääri- ja pistooliammunnat. Seuraava valtakunnallinen harjoitus lentokonetekniikan ja ilmataisteluvälineiden osaajille järjestetään syyskuussa Pirkkalassa.

Vapaaehtoiset sitoutuneet reserviläiset tekivät onnistuneen harjoituksen Rissalassa

Reserviläiskouluttajia  ja huollon toimijoita Rissalan Tukikohdan taistelijan erikoiskurssille saapui Ilmapuolustuspiirin kaikilta koulutuspaikoilta Lapista, Pirkkalasta, Rissalasta ja Luonetjärveltä. Kylmiltään koulutustehtäviä ei otettu vastaan. Rissalan harjoitusta edelsi avainkouluttajille järjestelyt koulutus- ja suunnitteluviikonlopput. Kouluttajat, vääpelit, johto- ja tukikurssilaiset  olivat käyneet MPK:n ja Puolustusvoimain järjestämillä kouluttajakursseilla ja toimineet tehtävissään, useimmat  jo pitempäänkin.
– ”Tämä harrastus antaa paljon ja täällä on samanhenkistä porukkaa. Koulutus on tavoitteellista ja siinä pääsee kehittämään itseään”, totesi useampi reserviläinen päivien aikana.

Hyvin mäni

Harjoituksen johti MPK Ilmapuolustuspiiri Rissalan koulutuspaikka yhteistoiminnassa Karjalan lennoston kanssa.  Harjoituksessa saatettiin lennostojen reserviläisiä ja kouluttajia kaikkialta Suomesta yhteen keskustelemaan ja oppimaan toisiltaan.  Järjestetty erikoiskurssi toi kouluttajilta, tukikurssilaisilta ja kurssilaisilta arvokkaita näkemyksiä järjestelyistä ja käytännöistä tulevien yhteisharjoitusten järjestelyjä silmällä pitäen. Keskustelua ja porinaa eri toimintaympäristöjen käytännöistä riitti päivien aikana.
Saimme harjoitusta arvokasta kokemusta ja kehittämiskohteita, kiitos siitä!, totesivat harjoituksen käytännön valmisteluista vastanneet valmiuspäällikkö Tommi Räisänen ja koulutuspäällikkö Jarkko Kuhanen Rissalan koulutuspaikalta.

Kurssilaiset arvioivat harjoitusviikonloppua mm. näin:

Hyvä kun sai ampua paljon ja tuli rutiinia tekemiseen.
Hyvin ja turvallisesti johdetut ammunnat.
– Hienoa että oli enemmän teknistä lippaan vaihtoa jne. Kokeneempi ampuja totesi taas, että – Pistoolikoulutus kokeneemmalle hankala liian rautalangasta vääntämisen takia. Toki samalla varmasti uudelle ampujalle hyvä.

Oli tosi hyvät taistelut ­ -­ oli hauskaa ja homma toimi.
Kouluttajat antoivat maastossa tapahtuvissa toimintaharjoituksissa kurssilaisille palautetta ja näin saatiin toimintaa parannettua.
– Hyvää oli, että ensimmäisenä oli rauhallinen osuus, saatiin lämmiteltyä, omat asemat ja paikat hiottua kuntoon. Toinen vaihe oli kokonaisuudessaan hyvä ja opettava. Kasijärjestelmän mukana olo loi todellisuuden tunnetta, kun tiesi milloin viholliseen/itseen on osunut.  Lopuksi oli mielenkiintoista nähdä isosta ruudusta, miten taistelu eteni”.

Arkisto

  • Inga kategorier