Siirry sisältöön

08.04.2019

UUDISTUNUT PAUHA19-HARJOITUS TESTASI OSAAMISTA

Noin 320 reserviläistä ja varautumis- ja turvallisuustaidoista kiinnostunutta vapaaehtoista osallistui 29.-31.3.2019 järjestettyyn Pohjanmaan maanpuolustuspiirin kevään pääharjoitukseen, PAUHA19:ään.

Puolustusvoimien tilaamaan sotilaalliseen koulutukseen osallistuivat paikallisjoukkojen reserviläiset. Koulutusaiheina olivat mm. tukialueen taistelutekniikka. Aiempien vuosien tukialueen taistelun koulutusmoduleilla on kartutettu paikallisjoukkojen osaamista omassa toimintaympäristössään ja harjoituksen merkittävänä uudistuksena tuota osaamista mitattiin ensimmäistä kertaa MPK:lta tilatussa koulutuksessa. Painopiste oli soveltavassa toiminnassa, jossa testattiin paikallisjoukkoihin sijoitettujen reserviläisten osaamistasoa ja kartutettiin johtajien käytännön johtamistaitoa. Samalla soveltava harjoitus valmensi joukkoja syksyllä Seinäjoella järjestettävään paikallispuolustusharjoitukseen. Toiminnan arvioinnissa oli merkittävässä roolissa KASI -taistelijasimulaattorilaitteisto, ja toimintaa arvioivat ja palautetta antoivat ne MPK:n sitoutuneet kouluttajat, jotka ovat aiemmin toimineet kursseilla kouluttajina niissä aiheissa, joita nyt sovelletaan käytäntöön.

Muilta osin PAUHA -harjoitus oli pääosin ennallaan. Reserviläisten sotilaallisia valmiuksia kartutettiin esikunta-, huolto- ja kuljetustoimintaan sekä eloonjäämiskoulutukseen liittyvillä kursseilla. Varautumisen ja turvallisuuden koulutuksen suurimpana kohderyhmänä olivat nuoret. Kursseilla harjoiteltiin mm. alkusammutus-, ensiapu- ja maastotaitoja. Lisäksi nuoret tutustuivat puolustusvoimien toimintaan. Harjoitukseen tutustunut Porin Prikaatin komentaja, eversti Mika Kalliomaa, oli erityisen tyytyväinen siitä, miten harjoituksessa oli saavutettu synergiaetua eri kurssien ja toimijoiden yhteistyöllä nuorten koulutuksessa.

Harjoituksen kouluttaja- ja järjestelytehtävissä toimivat MPK:n koulutus- ja tukitehtäviin sitoutuneet vapaaehtoiset. Harjoituksen johto- ja tukitehtävissä toimi paikallisjoukkoihin sijoitettuja reserviläisiä. Heidän tehtävänsä oli suunniteltu sellaisiksi, että ne palvelisivat mahdollisimman hyvin heidän valmiuksiaan toimia omissa sodan ajan tehtävissä.

Kuvia ja mietteitä harjoituksesta voi käydä katsomassa Facebookissa www.facebook.com/pauhaharjoitus ja Pohjanmaan maanpuolustuspiirin Instagram -tilillä www.instagram.com/mpkpohjanmaa hashtagilla #PAUHA19.

Arkisto

  • Inga kategorier