08.07.2025
Teksti ja kuvat: Sari Mastromarino
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) Lounais-Suomen järjestämä uusi viikonloppukurssi NATO Military Orders Workshop for Finnish Officers toi Naton esikuntatyöskentelyn lähemmäksi suomalaisreserviläisiä. KESÄ HUOVI25 -harjoituksen yhteydessä toteutettu kurssi tarjosi ensikatsauksen siitä, miten NATO-joukoissa laaditaan ja tulkitaan käskyjä, ja miten yhteinen kieli ja rakenne mahdollistavat monikansallisen toiminnan.
Kurssilla paneuduttiin erityisesti siihen, miten esikunnassa työskentelevän reserviläisen tulee hallita käskyjen laatimisen ja tulkinnan perusperiaatteet kansainvälisessä kontekstissa.
Kurssin kouluttajana toimi 13 vuoden esikuntakokemuksen omaava kanadalainen reservin kapteeni Samuel Archambault. Hän rakensi koulutuksen itseaktivoinnin ja oppimisen periaatteille: kurssilla hyödynnettiin ryhmätöitä, parityötä, lyhyitä tehtäviä ja keskusteluja, joissa oppilaat pääsivät soveltamaan käytännössä uutta tietoa. Archambault toi opetukseen mukaan käytännön kokemuksiaan muun muassa Latviasta, missä hän on palvellut Naton operaatioissa.
– Tavoitteeni oli rakentaa kurssi niin hyvin, että MPK haluaa minut takaisin, Archambault kertoi hymyillen.
Hänen mukaansa suurin arvo syntyy siitä, että osallistujat ymmärtävät terminologian ja formaattien merkityksen.
– On aivan eri asia ymmärtää termi oikein kuin vain kääntää se.
Archambault oli iloisesti yllättynyt osallistujien aktiivisuudesta ja tiedonjanosta. Kuva: MPK / Sari Mastromarino
MPK:n erikoissuunnittelija Sami Hotakainen näkee kurssin olennaisena osana kansainvälistä koulutusjatkumoa ja tärkeänä lisänä MPK:n esikuntatyöskentelyn koulutusohjelmaan.
– Hyvä käsky on yksiselitteinen, toteuttamiskelpoinen ja selkeästi jäsennetty. Tällaisilla kursseilla kehitetään sekä käskyn lukutaitoa että kirjoitustaitoa, mikä on välttämätöntä reserviläisten valmiuksien kannalta, Hotakainen arvioi.
Hän painottaa myös sitä, että englanninkielisen käskymuotoilun hallinta ja Naton virallisen terminologian ymmärtäminen ovat välttämättömiä edellytyksiä sujuvalle yhteistoiminnalle liittouman sisällä.
Koulutuspäällikkö Teuvo Jaskari on seurannut Naton koulutuskokonaisuuksien kehitystä pitkään. Hänen mukaansa tämä kurssi ei ole suoraan osa NATO:n taktisen suunnittelun kurssiperhettä, mutta se toimii erinomaisesti syventävänä elementtinä erityisesti ennen suunnitteluharjoituksia.
– Kurssilaiset onnistuivat hyvin tunnistamaan keskeisiä asioita asiakirjoista. Englannin kielen taito oli erinomaisella tasolla, mikä mahdollisti aktiivisen keskustelun ja osallistumisen, Jaskari toteaa.
Hän korostaa, että kurssin rakenne – esimerkit, harjoitteet ja teoria – on pedagogisesti harkittu ja motivoiva.
– Juuri näitä taitoja tarvitaan, kun reserviläisiä valmistellaan monikansalliseen yhteistyöhön, jossa yhteinen toimintakieli ja asiakirjojen ymmärrys ovat keskiössä.
MPK Lounais-Suomen piiripäällikkö Petri Kosonen. Kuva: MPK / Sari Mastromarino
Lounais-Suomen piiripäällikkö Petri Kosonen oli kurssin alullepanija. Hän painottaa, että NATO Orders Workshop vastaa selkeään koulutustarpeeseen.
– Tarvitsemme reserviläisiä, jotka kykenevät toimimaan tehokkaasti Naton toimintaympäristössä. Tämä edellyttää paitsi yhteistoimintakykyä, myös syvää ymmärrystä käsitteistä, rakenteista ja asiakirjoista, Kosonen sanoo.
Kurssin menestyksen myötä valmistelussa on jo uusi viikonloppukurssi, joka keskittyy Naton esikuntien rakenteisiin, rutiineihin ja asiakirjahallintaan.
– NATO Staff Officers -kurssilla syvennytään esikuntien arkeen ja siellä vaadittaviin taitoihin, Kosonen kertoo.
MPK Lounais-Suomen toimija Aki Nummela koki koulutuksen erittäin antoisaksi. Hän halusi ymmärtää, miten NATO toimii. Kurssi avasi silmiä sille, miten tarkkaan tietoa välitetään ja miten eri maiden yhteistyö toteutuu.
– Esimerkiksi organisaatioiden tiedonkulku ja vastuunjako kiinnostavat myös työelämässä, Aki kertoo.
Nummelan mukaan kurssin pedagogiikka oli onnistunutta:
– Kurssijohtaja piti rytmin vaihtelevana, keskustelu oli aktiivista, ja vaikka aihe oli uusi, pystyin hyvin pysymään mukana.
Hän vertaa kurssin rakennetta yritysmaailman johtamisjärjestelmiin ja pitää erityisen arvokkaana sitä, miten kompleksinen rakenne selitettiin ymmärrettävästi myös ilman kansainvälistä sotilaskokemusta.
Kuvassa Henna Hopia kuuntelemasssa kurssinjohtaja Samuel Archambaultin ilmeikästä opetusta. Kuva: MPK / Sari Mastromarino
Kurssille osallistunut aktiivinen reserviupseeri Henna Hopia on seurannut turvallisuuspolitiikkaa ja Natoa lähes 30 vuotta ja on ollut mukana MPK:lla mm. ulkomaisten joukkojen vastaanoton (RSOM) kouluttajana, mikä teki kurssista hänelle erityisen kiinnostavan.
– Tässä kurssissa yhdistyivät pedagogisesti hyvin toteutetut sisällöt ja konkreettiset harjoitukset. Oli virkistävää, että ei jääty ylätason jargoniin, vaan oikeasti mietittiin, mikä taho päättää mistäkin ja mitä käytännössä tapahtuu, Hopia sanoo.
Hopia näkee tämän kaltaiset koulutukset oleellisina tulevaisuuden kansainvälistymisessä:
– Nämä ovat nyt osa suomalaisen reserviläisen perustaitoja. Tulevaisuudessa toivon voivani hyödyntää tätä osaamista laajemminkin, myös kouluttajana.
Naton jäsenyyden myötä suomalaisreserviläisten rooli on muuttunut. Kansainvälinen yhteistoiminta ei ole enää poikkeus vaan arkea, johon valmistautuminen edellyttää uudenlaista osaamista.
Tämänkaltaiset kurssit tukevat juuri sitä: yhteisen kielen ja toimintatapojen hallintaa. Ne auttavat osallistujia ymmärtämään, miten Naton toimintamallit rakentuvat ja miten reserviläinen voi omalla osaamisellaan palvella paremmin liittouman yhteisiä tavoitteita.
NATO-aiheisista kursseista saat lisätietoa:
MPK Lounais-Suomen piiripäällikkö Petri Kosonen petri.kosonen@mpk.fi
KRIHA-koulutuspäällikkö Teuvo Jaskari teuvo.jaskari@mpk.fi
Käy tutustumassa MPK:n koulutuskalenteriin – sieltä löydät kattavan kurssitarjonnan!: