07.07.2025
Ja viimeinkin kesätuulet pyyhkäisivät varuskuntaan! Meripuolustuspiirin (MERIPP) kevään harjoituskauden päättänyt MERILOKKI 25 -harjoitus vietiiin läpi Upinniemen varuskunnassa 13. – 15. 6. varsin kesäisissä oloissa ja -tunnelmissa. Mukana menossa oli jälleen satoja innokkaita vapaaehtoisia maanpuolustajia. Kurssikattausta oli mehevöitetty jo tuttujen kurssien lisäksi aivan uusillakin makupaloilla: ensitarjoilussa olivat mm. Luonnonmuonakurssi kouluttajille sekä HF-peruskurssi. Viikonlopun aikana pidettiin lisäksi lukuisia reserviläisten omia, vapaaehtoisia harjoituksia (VEH). Vaikka varuskunta olikin niin täynnä, että siellä oltiin välillä kuin juhannussillit suolassa, sopu sijaa antoi ja kaikki saatiin jälleen toimimaan ja järjestymään tehokkaalla yhteistyöllä sekä toisten kurssien tukemisella. Mainittakoon myös, että tätä harjoitusta seuraamaan saapui lauantaina useita ulkomaisia toimittajia. Suomen vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutuksen suosio – ja aivan erityisesti naistemme osoittama poikkeuksellisen voimakas maanpuolustustahto – on herättänyt runsaasti huomiota ja uteliaisuutta maailmalla. Tätä ihmettä oli nyt useampikin toimittaja halunnut saapua raportoimaan paikan päälle.
Luonnonmuona-kouluttajakurssi oli aivan uusi koulutus, joka sai ansaitusti paljon palstatilaa tuoreeltaan Meripuolustuspiirin somessa. Tarkoitus on opettaa hyödyntämään luonnossa kulloinkin saatavilla olevia aineksia ja käyttämään niitä ravinnoksi. Kurssi vietiin läpi varuskunnan lähialueella Hilassa, josta löytyi niin metsää kuin mahdollisuudet kalastukseenkin. Yöt vietettiin kevyessä majoitteessa ulkona, kuten asian henkeen kuuluukin. Kun tiedottaja ennätti lauantaiaamuna tutustumaan kurssiin, olivat aamuiset yrttiteet jo hyvää vauhtia hautumassa. Niitä varten oli kerätty metsästä sesongin parhaita antimia: mansikan-, mustikan- ja vadelman lehtiä sekä kauniin vihreitä kuusenkerkkiä. Varsinainen tea-tasting siitä muodostuikin! Pirtsakan makuinen kerkkätee oli ainakin allekirjoittaneen makuun mieluisin. Nokkosletut olivat juuri menossa paistoon, ja laavun kulmassa roikkui tekeytymässä itse tehty ja maustettu juusto. Nuotiolta löytyi pihisevän nokipannukahvin lisäksi myös kukkaruukkuja, joissa oli tekeillä herkullista pataleipää. Kuusenkerkkiä ja intiaanisokeria oli kerrostettu lasipurkkiin aurinkoiselle kalliolle, jossa ainesten oli tarkoitus muhia kuusenkerkkäsiirapiksi. Viereisen lammen auringossa kimaltelevan lahdenpoukaman yli oli uimalla keploteltu myös kalaverkot, joten myöhemmin päivällä saatiin Ahdin antimia savustettavaksi. Kalastusluvatkin oli asianmukaisesti hankittu jo ennalta. Koska tämä kurssi oli suunnattu tuleville kouluttajille, eletään toivossa, että vastaavia kursseja saadaan vastaisuudessa lisää, ja selviämistaitoja sekä upeita luontoelämyksiä on luvassa jatkossakin. Eikä tuo ruokapuolikaan kuulostanut lainkaan hullummaltalta. Jollei tuollaisilla eväillä pärjää, niin millä sitten?
HF -radiotoiminnan peruskurssi (HF-P) järjestettiin sekin nyt ensimmäistä kertaa Upinniemessä. Vastaavia kursseja on pidetty jo reilun vuoden ajan muualla maassamme, ja ne ovat olleet todella suosittuja. Kyseessä on siis High Frequency -radiotoiminta, joka mahdollistaa yhteydenpidon pitkien etäisyyksien, satojen tai jopa tuhansien kilometrien päähän. Koulutuksen aluksi käytiin läpi teoriaa oppitunneilla. Sen jälkeen siirryttiin tositoimiin ja opeteltiin rakentamaan erilaisia antenneja, jotka voi pystyttää tarpeen mukaan joko puuhun, rakennukseen, veneeseen tai autoon (auto ja vene voivat olla käytön aikana myös liikkeellä). Tämän jälkeen testattiin niiden toimivuutta kokeilemalla yhteyksien muodostamista. Lisäksi oli erilaisia rastiharjoituksia. HF-radiotoiminta on todella merkittävä apu ja tuki kriisitilanteisiin, ja se palvelee niin sotilaallisia valmiuksia (SOTVA) kuin yleistä varautumista ja turvallisuuttakin (VARTU). Kurssi ei vaadi ennakko-osaamista, vaan se on avoin kaikille. Onnistuneen näyttökokeen jälkeen saa myös järjestelmän operaattorioikeudet. Tulossa on peruskurssin lisäksi myös jatkokurssi – pidä silmällä MPK:n koulutuskalenteria!
Intti tutuksi erityisryhmille oli jälleen monien hartaasti odottama kurssi. Jo maastopuvun päälle vetäminen aiheutti osallistujille välittömän Hangon keksi -tyyppisen hymyn, ja vaikutti myös siltä, kuin ryhdin suoristuessa itse kukin olisi kasvanut kymmenisen senttiä lisää pituutta. Rinta rottingilla ja suu korvissa harjoiteltiin tällä kertaa mm ensiapua, alkusammutusta, vedessä olevan henkilön pelastamista heittoliinan avulla, tähtäilyä ampumasimulaattorilla ym. Illalla ryhmä pääsi yhdelle odotetuimmista rasteista – eli iltanuotion ääreen. Sunnuntaina ehdittiin vielä ratkaista myös kurssin petankkimestaruus. Näiden aina yhtä aitojen ja innostuneiden ”erityismiesten” tunnelmista ehkä koskettavin kommentti oli erään jo viidettä kertaa mukana olleen kurssilaisen vesissä silmin henkäisemä vilpitön ja harras haave: ”Mä toivon, ettei tää loppuis IKINÄ!” Siinä kohtaa jo aika paljon nähnyt tiedottajakin taisi saada roskan silmäänsä… Mahtavaa, että näitä kursseja järjestetään. Lämmin kiitos niin kouluttajille kuin MERIPP:llekin tällaisten elämysten mahdollistamisesta erityisryhmille – niiden merkitys taitaa olla paljon suurempi kuin arvaammekaan.
Varautuminen sähkökatkoksiin sekä sähköturvallisuutta naisille oli lauantain yksipäiväinen, mutta sitäkin tehokkaampi kurssi. Koulutus vietiin läpi kokeneiden ja osaavien kouluttajien johdolla, eikä kellekään jäänyt epäselväksi, miten toimia, jotta pitempikään sähkökatko ei lamauttaisi ainakaan omaa kotitaloutta. Kalustoa ja laitteistoa käytiin läpi aina varavoimakoneesta akkukäyttöisiin laitteisiin ja varavirtalähteisiin. Tämän kurssin käyneet naiset eivät varmasti jää sormi suussa ihmettelemään, mitä tehdä, jos sähkökatko yllättää. Koulutus oli tuotettu yhteistyössä Naisten Valmiusliiton (NVL) kanssa.
Turvallisesti vesillä naisille -kurssi on jo perinteinen MERIPP:n järjestämä koulutus, jonka aikana opittiin niin hätäensiaputaitoja, merimiestaitoja vesillä (merenkulun turvalaitteiden tunnistamista, navigointia, ruorinpitoa) kuin pelastautumista sekä toisen henkilön pelastamista vedestä. Harjoittelu merellä tapahtui linnakevene Lavansaarella sen osaavan henkilöstön perehdyttäessä naisia merenkulun saloihin, ja pelastamiseen liittyvissä harjoituksissa saatiin ammattimaista ohjausta Rajavartiolaitoksen edustajalta. Sunnuntaina kirsikkana kakun päällä oli Merivartioston vierailu: paikalle saavuttiin esittelemään kalustoa ja toimintaa partioveneen, nopean veneen sekä koirapartion voimin. Kurssilaiset pääsivät myös toviksi maistamaan vauhdin hurmaa nopean veneen kyydissä ja kiitämään aalloilla liki 50 solmun nopeudella. Mikäs tässä on ollessa ja opetellessa turvallista vesillä liikkumista, kun on näin laadukkaita kouluttajia ja yhteistyökumppaneita!
MERILOKKI 25 -harjoituksen muista kursseista mainittakoon vielä varuskunnassa pidetyt Taisteluensiavun kouluttajakurssi sekä Kurssivääpelikurssi. Leirisotilaskotitoiminta ja turvallisuustaidot -kurssi pidettiin tällä kertaa Russarössä, jossa kurssilaiset tukivat saaressa meneillään ollutta VEH-harjoitusta pitämällä väliaikaista sotilaskotia.
Johdon ja huollon tukikurssi mahdollisti jälleen koko harjoituksen läpi viemisen perustamalla, varustamalla, huoltamalla, kuljettamalla ja purkamalla harjoituksen eri kurssit. Tähän mahdollistajien porukkaan tarvitaan lisää reippaita käsi- ja jalkapareja, joten jos kuulet kutsun sydämessäsi, tule ihmeessä mukaan! MERIPP:n nimetyt harjoitukset jatkuvat Upinniemessä kesätauon jälkeen jo elokuun puolivälissä LOUHI 25 -harjoituksella.
MERIPP kiittää harjoituksen toteuttamiseen osallistuneita yhteistyökumppaneitaan Rannikkoprikaatia (RPR), Merisotakoulua (MSK), Rajavartiolaitosta (RVL) sekä Naisten valmiusliittoa (NVL). Yhdessä olemme enemmän!
Teksti ja kuvat: K. Usvasaari