Siedätkö painetta? Oletko eräjorma? Tule tiedustelijaksi!

21.11.2024
Naamioitu, aseistettu tiedustelija harjoituksen komentopaikkateltan edessä, osittain puun takana.

Olisiko Ulla Taalasmaa hyvä osallistuja? 

Ilman muuta hyvä apuri, naurahtaa kurssinjohtaja Harri Lång, 43, Hyvinkäältä.

Ulla ei olisi hyvä osallistuja, mutta hyvä tietolähde, hän jatkaa Salatut elämät -sarjan uteliaasta hahmosta.

Talotekniikan asiantuntija Harri Lång on osallistunut MPK:n toimintaan jo 12 vuoden ajan. Hänen mukaansa joukkojen johtamisessa esimieskokemuksesta on hyötyä samoin kuin rakennetussa ympäristössä toimimisesta. Harrin tuo kurssille uudestaan itse aihe ja vuosien varrella rakentunut yhteenkuuluvuuden tunne sekä kouluttajaporukassa muodostuneet ystävyydet. Lisäksi koulutettavien oppimisen näkeminen innostaa. 

Tiedustelu on arkaluontoista toimintaa. Kurssilaisia tai komentopaikan toimintaa ei saa kuvata, eikä Harrikaan halua esiintyä artikkelissa kasvoillaan.

Tiedusteluharjoituksessa tarkkaillaan ja paikannetaan mahdollisia vihollisen toimivia joukkoja. Tässä yhteydessä tarkoitetaan toimintaa, jonka tarkoituksena on häiritä yhteiskunnalle tärkeää infrastruktuuria: sähköä, vedenjakelua tai muita arjen kannalta välttämättömiä toimintoja. Yksinkertaistettuna tiedustelijan tehtävänä on etsiä ja tuhota. 

Tiedusteluun kuuluvat tähystys, kohteentiedustelu ja partiotiedustelu. Kurssilla näitä periaatteita sovelletaan vastatoiminnalla, jossa mallinnetaan kuviteltua vihollispartiota, pyritään saamaan heistä havaintoja ja jäljestämään havaintojen perusteella. Perinteiset menetelmät ovat edelleen käytössä uusien rinnalla. Esimerkiksi paperikartasta ei olla luopumassa, koska sähkö voi loppua jossain vaiheessa.

Kurssi pyrkii pysymään piilossa minimoimalla omat liikkeensä, jotta tiedustelutoiminta ei paljastu. Siksi kurssia ei muoniteta maastoon, vaan heillä on oma huolto: omat taistelumuonat eikä kenttäkeittimiä. Kun vihollispartio on paljastettu, tiedustelijat voivat joko tuhota heidät itse, ottaa heidät kiinni tai lähettää toisen osaston paikalle. 


Tiedustelijat majoittuvat kenttäolosuhteisiin sopivissa tilapäismajoitteissa

Citius, altius, fortius – tiedustelija on sitkeä ja osaava

Tiedustelijan arkkityyppi on henkilö, joka omaa erinomaisen havainnointikyvyn ja sitkeyden. Samat periaatteet pätevät tässä kuin arjessakin: kyky toimia ja ratkaista ongelmia paineen alla ja väsyneenä. Myös tietotekninen osaaminen sekä viesti- ja kommunikaatioteknologioiden tuntemus ovat hyödyllisiä. 

Antennit pysyvät pystyssä, vaikka väsyttäisikin. Jokainen meistä pystyy toimimaan täydellä teholla hetken aikaa, mutta mitä pidempään tilanne jatkuu, sitä tärkeämpää sitkeys on, Harri Lång sanoo.

Fyysinen kestävyys mitataan harjoituksissa, joissa kuljetaan kymmeniä kilometrejä rinkka selässä. Erätaidoista, erityisesti suunnistusosaamisesta, on hyötyä, ja paikallistuntemus on tärkeää. Laaja osaamispohja on hyödyksi ja osanottajia on kaikista aselajeista. 

Myös siviilissä tulee katsottua tilanteita tiedustelulasien läpi, mutta Harri ei sentään tarkkaile jokaista kaupassakävijää. Poikkeamat havaitsee ja vuosien varrella kyky niiden havaitsemiseen kehittyy. Epäilyttävän henkilön voi tunnistaa vaikkapa havainnoimalla poikkeamia varustuksessa, puhetyylissä, käyttäytymisessä tai tilanteessa. 

Kurssi on henkisesti ja fyysisesti vaativa. Nopean gallupin perusteella osallistujat kuitenkin saapuvat paikalle halusta puolustaa itsenäistä Suomea, kerrata osaamistaan ja soveltaa omia luontotaitojaan.

Teksti: Tuula Tuhkanen, Nina Lilja ja Taneli Karjula
Kuvat: Taneli Karjula ja Heidi Piippo