Mitä teet, jos teknologia pettää? MPK opettaa siksi yhä viivotinta ja paperikarttaakin

13.10.2024
Maastopukuinen upseeri kohdistamassa edessä olevan kranaatinheittimen miehistön tuliasemaa.

Vaikka teknologia on tullut koko ajan isommaksi osaksi arkea, ovat monet vanhat konstit silti hyviä hallita.  Kartat, käsisuuntakehä, neula ja millimetripaperi ovat edelleen vahvasti mukana maanpuolustuksessa. MPK-kurssien kouluttajat puhuvat luotettavien varajärjestelmien puolesta.

Akut voivat kadota, virta loppua ja sähkökatko yllättää. Silloin pitää palata perusasioiden äärelle. Mutta miten se tehdään?

Kävimme MPK:n järjestämän Hämeen Ilves 2024 -harjoituksen epäsuoran tulen kursseilla ja MATI2-kursseilla kysymässä mitä tapahtuu, jos tekniset härpäkkeet eivät toimikaan.

– Karttojen on oltava koko ajan ajantasalla, sanoo MATI2-kurssin kurssinjohtaja Markus Luoma ja viittaa seinällä pidettäviin paperikarttoihin.

MATI2-kurssin kurssinjohtaja Markus Luoma pukeutuneena maastopukuun seisomassa seinän edessä.

MATI2- kurssin kurssin johtaja Markus Luoman mukaan kurssilla noudatetaan tiukasti ajankohtaisia tietoturvallisuusmääräyksiä.

MATI2-kurssilla opetellaan käyttämään maavoimien elektronista tietojärjestelmää, jonka avulla pidetään yllä reaaliaikaista tilannekuvaa joukkojen sijainnista. Tietojärjestelmään syötettävä tieto päivitetään samaan aikaan myös paperikartoille. Jos johtamisen sähköinen apuväline pettäisi, kartalla oleva tieto saataisiin sitä tarvitseville johtoportaille esimerkiksi puhelimien, radion ja lähettien avulla.

Epäsuoran tulen kurssilla opetellaan johtamaan esimerkiksi tykistön ja kranaatinheittimistön tulta. Vaikka tulenjohto on nykyään huipputeknistä ja elektronista, tulenjohtajat tarkistavat ja vertaavat lukemia aina perinteiseen karttaan. Kallis maalinpaikannuslaite voi mennä epäkuntoon, mutta oikeat koordinaatit löytyvät aina kartasta. Näin taistelevien osastojen, esimerkiksi jalkaväen, tulituki saadaan aina tilattua oikeaan kohteeseen. 

Perinteisten karttojen käyttäminen on tärkeää siksikin, että tekniset laitteistot voivat mennä epäkuntoon esimerkiksi perisuomalaisten olosuhteiden vuoksi. Kurssin kouluttaja Tapani Soittila muistuttaa, että pakkanen on teknologian pahin vihollinen. 

Tapani Soittila seisoo Puolustusvoimien sisävarustuksessa luokkatilan takaosassa.

Tapani Soittila koulutti kurssilaisia muun muassa tulensiirrosta.

Vanhassa vara parempi?

Kranaatinheittimistön perusteet -kurssilla puolestaan uudet teknologiat ei näyttele niin suurta roolia. Heittimistön toiminta on teknologisesti yksinkertaista, vaikka kranaattien toimittaminen maaliin on laskennallisesti monimutkaista.

–⁠ Heittimissä äly tarkoittaa pattereita ja valoa. Ja sitten on optiikkaa, joka voi mennä rikki, kertoo kurssin johtaja Oskari Schöning.

Kranaatinheittimistön perustyökaluja on perinteinen käsisuuntakehä. Se on kädessä pidettävä magneettinen suunnanmittausväline, jota käytetään heittimien ampumasuunnan määrittämiseen. 

Schöning mukaan heittimistössä vara on vanhassa parempi. Käsisuuntakehän kaltaiset perinteiset menetelmät eivät joudu esimerkiksi Venäjän harjoittaman GPS-häirinnän kohteeksi. 

Puolustusvoimien asepuvussa oleva luutnantti puhuu metsäaukion edessä.

Kranaatinheittimistön perusteet -kurssin johtaja Oskari Schöning pitämässä koulutusta tuliaseman perustamisesta.

Teksti: Erika Lehtonen, Dominic Saari
Kuvat: Dominic Saari