Menkat metsässä – tabusta tavikseksi

18.10.2024
Kypäräpäinen naissotilas pitelee kädessään tampooneja metsässä

Armeijan käyneiden miesten inttijuttuja ovat kuulleet kaikki. Kun keskusteluun tuodaan naisten kuukautiset metsäharjoituksessa, tunnelma muuttuu vaivaantuneeksi ja keskustelu hiljenee. Selvitimme Maanpuolustuskoulutus MPK:n kouluttajilta Hämeen Ilves 2024 -harjoituksessa, kuinka maanpuolustusharrastuksessa on varauduttu vaiettuun aiheeseen.

Varautuminen harjoituksissa on lähtökohtaisesti yksilön itsensä vastuulla huolehtia. Kuten sodassa, ei yllättäviltäkään tilanteilta voida aina välttyä.

-Kuukautisten yllättäessä metsäharjoituksessa, voi ensihätään käyttää sissiratkaisuna esimerkiksi omia rintaliivejään, lehtiä maasta tai kangaspalaa, täräyttää Intin perusteita naisille-kurssin kouluttaja Alikersantti Titta Vikman, 29, Paimiosta

Harjoituksen kouluttaja Alikersantti Titta Vikman, 29, Paimiosta

Ketään ei kuitenkaan jätetä pulaan, jos kuukautiset pääsevät yllättämään kesken harjoituksen. Saatavilla on yleensä aina vessapaperia ja tilanteen vaatiessa huoltokuljetus esimerkiksi kasarmille voi olla mahdollinen.

Yhä vaiettu tabu

Naiset ovat olleet osana Suomen vapaaehtoista asepalvelusta vuodesta 1995 lähtien ja palveluksen suorittajien määrä ylittää vuositasolla jo 1500 naisen rajan. Myös MPK:n toiminnassa on runsaasti naisia mukana. Kuukautiskysymykset koskettavat siis jo merkittävän kokoista joukkoa.

Titta kannustaakin avoimeen keskusteluilmapiiriin kurssilaisten ja kouluttajien kesken kuten myös Intin perusteita naisille-kurssin toinen Alikersantti Lumi Vähäsöyrinki, 20, Helsingistä.

-Kun itse olin armeijassa, aiheesta ei koskaan puhuttu. Asia koettiin siten, että joku kajoaa sinun henkilökohtaiseen tilaan, jos kuukautisista puhutaan ääneen, Lumi kertoo.

Tabun-ilmapiiri näkyy mm. sosiaalisen median kautta tulevissa runsaissa kyselymäärissä. Puolustusvoimien Intti.fi-palvelussa on myös oma menkat maastoharjoituksessa -osionsa, jossa pyritään vastaamaan avoimiin kysymyksiin.

Keskustelukulttuuri on kuitenkin muuttumassa avoimemmaksi, menkat kerrallaan.

Harjoituksen kouluttaja Alikersantti Lumi Vähäsöyrinki, 20, Helsingistä.

Perinteiset ratkaisut ja maalaisjärki kunniaan

Puolustusvoimat kertoo Intti.fi-sivustolla, että metsäharjoituksiin olisi hyvä aina varata varmuuden vuoksi kuukautistarvikkeita, tavallisia särkylääkkeitä tai reseptilääkkeitä kierron tuottamien kipujen lieventämiseen. Ohivuodon sattuessa tai toisen naisvarusmiehen ollessa pulassa ylimääräiset tuotteet ovat aina avuksi.

Kuukautisten hallintaan maastoharjoituksissa toimivat kaikki perinteisimmät kuukautissuojat käyttäjän oman mieltymyksen mukaan. ”Tärkeintä on, että ratkaisu on itselle sopivin”, sanovat kurssin kouluttajat Titta ja Lumi yhteistuumin. Varmimmiksi keinoiksi mainitaan ehkäisypillerit ja hormonikierukka hygienia- ja jätesyihin vedoten. Hektisen harjoitusaikataulun keskellä maalaisjärki ja inhimillisyys ovat kuitenkin aina läsnä.

 

Teksti Tanja Haapasalmi & Ella Rajala
Kuvat Tanja Haapasalmi & Microsoft Designer AI
*Jutun kuvana tekoälyn tuottama näkemys naissotilaasta metsäharjoituksessa kuukautisvälineiden kanssa