Harjoituksen johtaja Jyrki Rohamo on tyytyväinen

Hämeen Ilves 2024 -harjoitus vietiin läpi poikkeuksellisen lämpöisessä säässä, mittarin näyttäessä + 20 lämpöastetta. Harjoitus oli viime vuoden tapaan laaja harjoituskokonaisuus, joka koostui 21 erityyppisestä kurssista. Yhteensä kursseille osallistui hieman alle 500 henkilöä. Harjoituksen johtovastuusta ja järjestämisestä vastasivat Hämeen piirin Tampereen ja Hattulan koulutuspaikat. Tampereen kurssit vastasivat harjoituksen perustamisesta ja purkamisesta. Hattula puolestaan vastasi kurssitarjonnan… Lue lisää


Kun yllättävä tavaran tarve iskee, Eija Erikssonin repusta löytyy usein apu – katso kurssivääpelin my day -video

Eija Eriksson teki pitkää päivää Hämeen Ilves -harjoituksen Intin perusteet naisille -kurssilla. Kurssivääpelin tehtäviin kuuluu huolehtia monenlaisista käytännön järjestelyistä – ja kysymyksiä tuleekin ratkaistavaksi maan ja taivaan väliltä.


Rintapumppu mukana kurssilla

Hämeen Ilves -harjoituksessa naiset pääsivät kokemaan pienen pintaraapaisun varusmiesten ja -naisten arjesta. Naiset pääsivät myös esittelemään omat survival kittinsä viestintätiimille.


Kranaatinheitin ryhmä harjoittelemassa.

Kranaatinheittimistön perusteet- kurssin osallistujat pääsivät harjoittelemaan kranaatinheittimien käyttöä harjoituspanoksella.

Turvallisuutta ei voi korostaa liikaa

Hämeen Ilves – harjoituksessa on mukana yli neljäsataa osallistujaa. Miten harjoituksessa taataan turvallisuus kun mukana on myös aseita ja ajoneuvoja? Onko MPK:n kursseilla turvallista olla?


Kurssin johtaja Henrik Ekroth on ollut mukana MPK:n toiminnassa vuodesta 2013 asti.

Vapaaehtoista taistelua ihmisen pahinta vihollista vastaan

Herätys soi kello 3.30. Kenttähuoltokurssi valmistautuu päivän tehtäviin. Kurssin tarkoitus on antaa valmiudet 300–400 henkilön maastomuonittamiseen puukäyttöisiä keittimillä usealle eri muonitusyksikölle ja opastaa tarvittavat kenttähygienian ylläpitämiseen kenttäolosuhteissa.


Kaksi sotilaspoliisia paketoimassa kohdehenkilöä

Ratkaisukeskeisestä äänenkäytöstä huolimatta jotkut tilanteista johtavat kiinniottoon ja paketointiin

Onko aina pakko huutaa? – MPK:n kohteensuojauskurssilaisten tunnelmia

Kohteensuojaus on paljon muutakin kuin huutamista ei-toivotuille henkilöille kulunvalvontapisteellä. Se on kokonaisvaltaista vastuuta varuskunnan turvallisuudesta ja kulunvalvonnasta. Uusi haaste kohteen suojaamiselle tulee ilmasta – dronet ovat yleistyneet eikä niihin kovakaan huuto tehoa.


Kypäräpäinen naissotilas pitelee kädessään tampooneja metsässä

Tekoälyn tuottama kuva naissotilaasta kuukautissuojien kanssa metsäharjoituksessa

Menkat metsässä – tabusta tavikseksi

Armeijan käyneiden miesten inttijuttuja ovat kuulleet kaikki. Kun keskusteluun tuodaan naisten kuukautiset metsäharjoituksessa, tunnelma muuttuu vaivaantuneeksi ja keskustelu hiljenee. Selvitimme Maanpuolustuskoulutus MPK:n kouluttajilta Hämeen Ilves 2024 -harjoituksessa, kuinka maanpuolustusharrastuksessa on varauduttu vaiettuun aiheeseen.


Naamioitu, aseistettu tiedustelija harjoituksen komentopaikkateltan edessä, osittain puun takana.

Aseistettu tiedustelija komentopaikkateltan edessä

Siedätkö painetta? Oletko eräjorma? Tule tiedustelijaksi!

Olisiko Ulla Taalasmaa hyvä osallistuja?  – Ilman muuta hyvä apuri, naurahtaa kurssinjohtaja Harri Lång, 43, Hyvinkäältä.


Maastopukuinen upseeri kohdistamassa edessä olevan kranaatinheittimen miehistön tuliasemaa.

Kouluttaja Oskari Schöning opettamassa kurssilaisia kranaatinheittimistön saloihin.

Mitä teet, jos teknologia pettää? MPK opettaa siksi yhä viivotinta ja paperikarttaakin

Vaikka teknologia on tullut koko ajan isommaksi osaksi arkea, ovat monet vanhat konstit silti hyviä hallita.  Kartat, käsisuuntakehä, neula ja millimetripaperi ovat edelleen vahvasti mukana maanpuolustuksessa. MPK-kurssien kouluttajat puhuvat luotettavien varajärjestelmien puolesta.


Konsta Peltola ottaisi autiosaarellee mukaan ainakin ison repun.

Mitä kannattaa ottaa mukaan autiolle saarelle? Näin vastasivat Varastojoukkueen jatkokurssilaiset

Jos Varastojoukkueen jatkokurssilaiset saisivat päättää, autiosaarelle lähtisi mukaan pesupussi, mutta kumisaappaat saisivat lähtöpassit. Tiedustelimme kurssilaisten mieltymyksiä harjoituksessa jaettavista tavaroista ja selvisi, että boksereita ei tällä kertaa ollut tarjolla kaikille.


Miten maanpuolustus hyötyy luokanopettajan tai insinöörin työstä?

Ensikertalaiset harjoittelivat joukkojen varustamista.


Tamperelainen Ari Immonen harjoittelee Suomen puolustuksen kenties kriittisimmän osion takia – Kuuntele haastattelu räppibiisinä!

Koska Suomen puolustus perustuu pitkälti reserviläisiin, kriisitilanteessa joukkojen nopea kokoaminen ja varustaminen on elintärkeää. Jos uhka tulee yllätyksellisesti, joukkojen perustamisen täytyy tapahtua riittävän nopeasti.


Osallistujia kurssilla

Oikealta vasemmalle: Pinja Viskari, Erika Kilpeläinen, Dominic Saari ja Kristian Saine.

Miten voittaa ujous ja häpeä? Viestintäkurssilaiset kertovat

Luet nyt Hämeen Ilves 2024 -harjoituksen digijulkaisua, joka syntyy vuosittain Digitaalinen viestintä, media ja vaikuttaminen -kurssin tuotoksena. Kaikki jutut ovat mediakurssin osallistujien kirjoittamia. Kurssin aluksi käydään läpi sisällön tuotantoa teoriassa, ja sen jälkeen jalkaudutaan kursseille keräämään sisältöjä ja haastattelemaan muita harjoitukseen osallistuvia.