Siirry sisältöön
Kolmen kuvan sarja, joista yhdessä maastoasuinen ihminen, yhdessä teltta ja yhdessä virolainen sotilas kiikaroi

Kuvituskuvaa/MPK

27.08.2024

Neljän naisen muodostama suomalaisjoukkue oli mukana Admiral Pitka 2024 -sotilastaitokilpailussa. Kilpailussa mitattiin monipuolisesti sotilaallisia taitoja, fyysistä kuntoa ja henkistä kanttia.

Vuosittain kisattava Admiral Pitka Recon Challenge -kilpailu käytiin Virossa Võrun ympäristössä 12.-17.8.2024. Viron Kaitseliitin järjestämässä kilpailussa oli mukana 22 joukkuetta kymmenestä maasta. MPK:n kursseilla toisiinsa tutustuneiden suomalaisnaisten muodostama joukkue kilpaili nimellä FINJAM.

Kilpailu kehittää osallistujien sotilaallisten taitojen lisäksi fyysistä kuntoa. Neljänä kilpailupäivänä taivalletaan 100 kilometrin matka vaativassa maastossa. Suomen joukkueelle matkaa kertyi 140 kilometriä, josta he suoriutuivat ainoastaan neljän päivän sijaan kolmessa.

Menestyminen edellyttää kokemusta ja hyvää ryhmähenkeä

Varsinaisen kilpailujoukkueen muodostaa nelihenkinen ryhmä. Sääntöjen mukaan yksi joukkueen jäsenistä voi keskeyttää ilman että joukkueen suoritusta hylätään. Tämänvuotista kilpailua edelsi joukkueiden huoltajien välinen suunnistuskilpailu. Joukkueet pääsivät valitsemaan toivomansa lähtöjärjestyksen ”viidennen jäsenensä” eli huoltajien kisan paremmuusjärjestyksen perusteella. Reserviläisistä koostunut FINJAM-joukkue pääsi valitsemaan lähtönumeronsa joukkueista kuudentena.

Vaikka kilpailussa mitataan yleisiä sotilastaitoja, edellyttää menestyminen aiempaa kokemusta vaativasta sotilastaitokilpailusta. FINJAM-joukkueessa kahdella on kokemusta Admiral Pitka -kilpailusta ja toiset kaksi olivat ensikertalaisia. Ryhmän jokaisella jäsenellä on yhdessä suoritettavien asioiden ohella erityiset vastuualueensa, kuten dronen lennättäminen, lääkintä ja pioneeritoiminta. Taitojaan ryhmäläiset ovat kartuttaneet muun muassa MPK:n kursseilla ja he ovat myös aktiivisia Stadin Sissejä.

– Sotilastaitokilpailussa sotilastaidot ovat tietenkin tärkeässä osassa kisassa menestymisessä, mutta kenties vieläkin tärkeämpää äärimmäisessä rasituksessa ovat huoltotoimenpiteiden kuten jalkojen huollon onnistuminen sekä ryhmähenki, kertoo ryhmän johtaja Maija Ekholm.
– Ilman toimivaa ryhmädynamiikkaa kisan maaliin saattaminen on lähes mahdotonta. Kun rankassa kisassa sekä fyysinen että psyykkinen raja ovat ylittyneet, on ryhmän sisäinen tuki korvaamaton. Päättäväisyys on toinen tärkeä tukipilari. Se takaa sen, että jatketaan eteenpäin ja autetaan kaveria, vaikka tuntuisi olevan aivan loppu, Ekholm jatkaa.

Viisi maastoasuista ihmistä rivissä kiväärit käsissään. Keskimmäisellä Suomen lippu.

Rankasta kilpailusta ansiokkaasti suoriutuneen joukkueen on helppo hymyillä kilpaa auringon kanssa. Kuva: Kaitseliit

Vaativilla rasteilla tehtävänä myös dronen lennättäminen

Admiral Pitka -sotilastaitokilpailussa mitataan monenlaisia taitoja. Perusrungon tapahtumalle luo suunnistaminen rastilta toiselle vastaosastolta suojassa, maastoa hyväksi käyttäen.  Kilpailijoiden monipuolista osaamista, nokkeluutta ja ryhmän yhteispeliä tarvitaan lukuisilla tehtävärasteilla.

Rasteilla muun muassa ammutaan, tunnistetaan kalustoa, ylitetään vesistöä ja käytetään pioneeri- ja viestivälineitä. Tänä vuonna uutena elementtinä joukkueille oli dronen käyttö osana tiedustelutehtävää. Kilpailijoiden paineensietoa koeteltiin tiukoilla aikarajoilla ja vähäisellä unen määrällä. Lisäksi joukkueiden oli vältettävä heitä jäljittävää etsintäkoiraa.

Kilpailu on reserviläiselle erinomainen tapa kehittää sotilastaitoja ja paineenkestävyyttä haastavissa olosuhteissa.
– Jokainen osallistuja on kokemuksensa jälkeen valmiimpi omiin tehtäviinsä ja myös tuntee itsensä paremmin. Jo pelkästään kilpailuun lähteminen edellyttää vahvaa sitoutumista itsensä kehittämiseen, tiivistää MPK:n joukkueen huoltaja Marko Maaluoto.

Sotilastaitokilpailut – yhteistyötä Kaitseliitin kanssa

MPK ja Viron puolustusvoimien yhteydessä toimiva vapaaehtoisorganisaatio Kaitseliit ovat tehneet yhteistyötä pitkään. Käytännön tasolla kyse on molemminpuolisesta oppimisesta ja kokemusten vaihtamisesta.

MPK:n Viro-yhteistyöstä vastaavan koulutuspäällikön Marko Maaluodon mukaan yhteistyötä Kaitseliitin kanssa tehdään muun muassa rakennetun alueen taistelun ja sotilaspoliisitoiminnan koulutuksessa sekä harjoitusteknisessä erotuomaritoiminnassa.
– Opetettavien asioiden ohella olemme voineet kehittää myös osallistujien kouluttamistaitoja ja kykyä suunnitella harjoituksia, kertoo Maaluoto.

MPK:n fyysisen koulutuksen tavoitteena on tuottaa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen reserviin sekä paikallisjoukkoihin suorituskykyisiä johtajia ja reserviläisiä, jotka omaavat fyysiseltä toimintakyvyltään ja liikuntataidoiltaan riittävät tiedot ja taidot selviytyäkseen heille suunnitelluista poikkeusolojen tehtävistä.
– Admiral Pitka -sotilastaitokilpailu on oivallinen esimerkki yhteistyöstä virolaisten kanssa. Se tarjoaa myös suomalaisille reserviläisille erinomaisen mahdollisuuden testata ja kehittää sotilastaitojaan ja toimintakykyään monipuolisesti, Maaluoto jatkaa.

Tutustu MPK:n fyysisen toimintakyvyn koulutuksiin täältä: Liikunta ja fyysinen toimintakyky – MPK

Arkisto

  • No categories