Siirry sisältöön

Muonituskurssin jäsenet tutustuivat keittimen käyttöön ruokaa laittamalla. Oikealla piiripäällikkö Antti Teräväinen, joka vastasi keittimen hankinnasta.

27.04.2021

Vasta hankittu soppatykki opetti ja muonitti joukkoja viikonloppuna Ylämyllyllä

Savo-Karjalan maanpuolustuspiiri on saanut uudenlaista suorituskykyä vasta hankitun soppatykin muodossa. Jatkossa kurssien muonitus voidaan hoitaa itsenäisesti vääpelipoolin avustamana joko keittolevyillä tai tykillä – joukon koosta riippuen.

Piiripäällikkö Antti Teräväinen, mistä idea kenttäkeittimen hankintaan lähti?

Idea hankkimiseen lähti alkuvaiheessa puhtaasti kurssien kustannusrakennetta tarkastellessani ja todetessani, että muonituksen järjestämiseen tulisi löytyä kustannustehokkaampi ratkaisu olemassa olevan ostopalvelun rinnalle. Ainoa vaihtoehto on tehdä itse.

Ylämyllyn tiloissa voidaan tarvittaessa omatoimisesti muonittaa kohtuullisen vaivattomasti alle 50 hengen kursseja, mutta sitä suuremmille vahvuuksille alkavat perinteiset keittoastiat jo käymään pieniksi. Soppatykki olisi ratkaisu, mutta mistä sellaisen saa hankittua?

Mistä sait hankittua keittimen? Millainen se on?

Koulutuspäällikkö Timo Mononen vinkkasi yhden Kenttäkeitin m/29 olevan kaupan Salokylän kyläyhdistyksellä hintaan 2 300 €. Hankinta piirin omin varoin ei ollut mahdollista. Apuun riensivät maanpuolustushenkiset yritysmaailman tukijat Simo Saastamoinen Kesla Oyj:stä ja Ari Mononen ScanPole Oy:stä, jotka lahjoittivat varat soppatykin hankintaan. Tykki vaihtoikin omistajaa ja Savo-Karjalan maanpuolustuspiiri siirtyi tykistöaikaan.

Miltä ensimmäinen käyttökerta tuntui? Huomasitko hyviä asioita, entä huonoja?

No hyvältähän se tuntui ja ennen kaikkea maistui. Suurin kiitos onnistumisesta toki kuuluu Master Chef Seppo Karviselle, joka toimi pääkokkina, sekä muonituskurssin osaaville kurssilaisille. Piiripäällikkönä seurasin ammattilaisten toimintaa katseella ja koitin pysyä poissa jaloista. Ilmeisesti olen siinä onnistunut, koska silminnäkijähavaintojen mukaan sekä Roukalahden ampumaradalle lämpöastioilla toimitettua lounasta, kuin myös Ylämyllyllä tarjolla ollutta kanakasviskeittoa oli varmuudella käyty santsaamassa useamman henkilön toimesta.

Koska hankittu keitin on siis mallia Kenttäkeitin m/29 cabriole (avomalli), lievää, joskaan ei ylitsepääsemätöntä haastetta toi mukanaan keväinen räntäsade, joka pyrki laimentamaan keittoa. Koska kenttäkeitinmalli oli ruuanvalmistajille uusi (toisin sanoen tosi vanha), oli sytytysvaiheessa ongelmia vedon kanssa. Savua nousi kyllä kiitettävästi, vaan ei hormista. Kun tovi oli ongelmaa ihmetelty ja vahvasti syytelty voimakasta vallitsevaa matalapainetta löytyi savuhormin alaosasta pienehkö vipu, josta sai pellin auki. Opittiin taas uutta.

Keittimestä löytyy kolme eri kokoista kattilaa, joita lämmitetään perinteisesti polttopuilla.

Mitä jatkosuunnitelmia on tehty keittimen käyttöä ajatellen?

Jatkossa tarkastelemme kurssitoiminnan kokoamista kootusti viikonlopuille ja sen myötä soppatykin parempaan hyödyntämiseen kustannustehokkaasti kurssien muonituksessa. Lisäksi yhteistyö Pohjois-Karjalan Marttojen sekä Maaseudun Sivistysliiton Joensuun kulttuuriyhdistyksen kanssa joukkomuonitusosaamisen kehittämisessä kyläturvallisuustoimintaan liittyen alkaa tosiasiallisesti realisoitumaan.

Keittimellä on nyt lämmin varastotila olemassa, mutta mahdollisuudet jonkinlaisen keittokatoksen rakentamiseksi Ylämyllylle selvitetään lähitulevaisuudessa, jotta muonittajien ei tarvitsisi harjoittaa kurjuutta huonoissa sääolosuhteissa.

Miten muuten kuvaisit tätä ensimmäistä muonitusviikonloppua ja tulevaisuuden suunnitelmia muonituksen suhteen?

Kurssiviikonlopun aikana tarjottiin kaikkiaan 37 aamupalaa, 74 lounasta, 26 päivällistä ja 36 iltapalaa, yhteensä 173 annosta. Tasaisella jaolla yhden annoksen keskihinnaksi jäi 1,36 €. Vastaava keskihinta ostopalveluna olisi ollut 5,17 €. Yhden kurssiviikonlopun säästö muonituksessa oli näin ollen lähes 660 €.

Parasta aikaa ollaan keräämässä kokoon muonitusjoukkoa, joka jäsenet voisivat tukea kurssien muonitusta aika ajoin. Jos tunnet mielenkiintoa olla toiminnassa mukana, ole yhteydessä, niin keskustellaan käytänteistä.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta piirin tykillä ei ole yhtään. Asia tullaan korjaamaan julistamalla nimikilpailu, jonka voittaja tulee saamaan ”mittaamattoman arvokkaan” palkinnon. Siitä myöhemmin – pysykää kuulolla.

____

Jatkossa kurssit siis pyritään muonittamaan itse. Jos joukkomuonitus on hallussa tai uuden oppiminen kiinnostaa, ole rohkeasti yhteydessä piiripäällikkö Antti Teräväiseen sähköpostitse antti.teravainen@mpk.fi .

Kiitos kaikille lahjoittajille ja erityisesti muonituskurssin kurssilaisille! Ruoka oli erittäin hyvää ja sitä oli riittävästi.

 

Kuvat: Tommi Korhonen          Teksti: Milja Muikku

Arkisto

  • No categories