Siirry sisältöön

04.09.2020

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Sissiradistikurssi pidettiin viikonloppuna 21.-23.8.2020 Santahaminan Radioniemessä. Kurssi kokosi motivoituneita reserviläisiä perehtymään sissiradistin koulutushaaran perusteisiin. Koulutuksessa käytettävä viestikalusto ja viestityksen menetelmät kiinnostivat sekä sissiradistin koulutuksen saaneita että aivan puhtaasta kiinnostuksesta mukana olleita, ja kokemattomammatkin pysyivät opetuksessa mukana ajoittaisesta toiminnan hektisyydessä huolimatta. Vastaavia 1-tason sissiradistikoulutuksen peruskursseja järjestetään useammalla MPK:n koulutuspaikalla vuosittain ja tällä kertaa toteutus tapahtui Helsingissä aiemman kurssipalautteen seurauksena, sillä PK-seudulla asuu suuri määrä potentiaalisia osallistujia.

Kurssijohtajana toimi reservin ylivääpeli Tuomo Muuttoranta MPK Tampereen koulutuspaikalta. Hän oli erittäin tyytyväinen saavutettuihin koulutustavoitteisiin. Viikonlopun ohjelma oli perinteiseen tapaan tiivis tietopaketti viestiaselajin eri aiheita radioiden käytöstä HF-taajuusalueella aina tiedusteluviestiliikenneverkon perustamiseen sekä ELSO-aiheen oppituntiin. Koulutus sisälsi myös sissiradisteille ominaisen erikoistaidon, eli sähkötyksen, harjoittelun, jonka kehittymistä mitattiin viikonlopun aikana suoritetuin tasokokein. On hämmästyttävää kuinka sähkötystaito palautuu harjoittelemalla kuin itsestään, vaikka henkilö ei ole käyttänyt sitä vuosikausiin. Kurssilaiset omaksuivat sissiradistin tehtävään ominaiset toiminnan perusteet kiitettävällä motivaatiolla ja mukana olleet kouluttajatkin pääsivät seuraamaan kurssilaisten oma-aloitteisuutta sekä oppimisintoa. Lisämausteensa toi lauantain maastokoulutuksen aikana koettu vesisade, joka toikin mukanaan kaivattua sissitunnelmaa.

Kurssijohtaja Muuttoranta arvioi, että koulutustapahtuma saa jatkoa Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin alueella joko vastaavan peruskurssin tai 2-tason soveltavan jatkokurssin muodossa. Poikkeusolojen ja COVID-19-tautitatilanteen jatkuminen tuo suunnitelmiin epävarmuutta, mutta tavoite on otettu, että vuonna 2021 järjestetään sissiradistin koulutushaaran kurssitapahtuma.

Arkisto

  • No categories