Siirry sisältöön

25.11.2019

Poikkeusolojen sähkövoiman tuotantoon erikoistunut Hämeen maanpuolustuspiirin Sähkövoimajärjestelmäkoulutusosasto järjesti marraskuussa yhteistyössä Kauniaisten Radiokerho ry:n kanssa radioamatöörikurssin Kauniaisten Kasavuoressa. Kurssilla suoritettiin yhteensä 11 radioamatööritutkinnon modulia, ja kaikki kokelaat läpäisivät tentin. Opitut taidot otettiin käyttöön viestiliikenneharjoituksessa, jossa harjoiteltiin poikkeusolojen viestintää HF-taajuusalueella. Koeyhteydet kulkivat halki Suomen.

Pitkiä päiviä ja myöhäisiä iltoja

Radioamatöörikurssin nimellinen sisältö on noin 135 tuntia. On sanomattakin selvää, että tämän oppimäärän pusertaminen viikonloppuun vaatii sekä kouluttajilta että kurssilaisilta paljon. Lauantaina illalla pää tuntui jo täyteen tietoa ahdetulta ja ajatukset huomisen tutkinnosta olivat osin pelonsekaiset. Kurssilaiset täytti kuitenkin riemu tutkijan tarkastettua tentit ja todettua läpäisyprosentin olleen 100.

Radioamatöörit viestinnän edelläkävijöinä

Radioamatöörit ovat kautta aikain kokeilleet ja tutkineet radioviestinnän teknologiaa, ja useiden nykyajan arkisten asioiden takana ovat radioamatöörit. Esimerkiksi Nokian nousua kukoistukseensa olivat osaltaan luomassa radioamatöörit, jotka kykenivät suunnittelemaan ensimmäiset matkapuhelimet ja niiden käyttämät verkot.

Radioamatöörien etiikkaan kuuluu palvella isänmaata ja ihmiskuntaa tarpeen vaatiessa, mikä on näkynyt esimerkiksi hurrikaanien tuhotessa Karibianmeren saarilta kaiken infrastruktuurin. Kun mitään yhteyksiä ei ole, ensimmäisenä yhteyden muuhun maailmaan ovat rakentaneet radioamatöörit, jotta tietoa esimerkiksi lääkintä- ja muonitustarpeista on saatu välitettyä.

Poikkeusolojen vallitessa tavanomaiset viestiverkot eivät ole toiminnassa

Viime aikojen uutisointi on tehnyt jokaiselle selväksi, että nykyajan yhteiskunta on riippuvaisempi sähköstä ja viestintäverkoista kuin koskaan aiemmin. Viimeisin kotimainen esimerkki laajemmasta verkkojen häiriöstä löytyy Kainuusta vuodelta 2018, siis viime vuodelta. Kinostuneen lumen roikottamat sähkölinjat osuivat puihin, minkä seurauksena lähes koko sähkönjakeluverkko oli poissa käytöstä. Matkapuhelintukiasemien paikallisakustot riittivät noin vuorokaudeksi, minkä jälkeen oli pimeää, eikä hätäpuhelut menneet läpi tai Viranomaisverkko (VIRVE) toiminut. Hätätila sai kainuulaiset kekseliäiksi, ja kriisistä selvittiin onneksi ilman ihmisuhreja.

Kun sähköverkkoon tulee laajempi häiriö, sammuvat valot, pysähtyvät pumput ja lakkaavat mm. maksupäätteet toimimasta. Pari vuotta vanhassa selvityksessä todettiin, että vain murto-osa kaupoista on varautunut yhtään pidempään sähkökatkoon – pidemmän tarkoittaessa tunteja. On selvää, että laajemmassa sähköverkon häiriötilassa yhteiskuntaa uhkaa kaaos. Suomi on saanut elää ilman kantaverkon suurhäiriötä kymmeniä vuosia, minkä vuoksi valmistautuminen on monilta toimijoilta jäänyt puolitiehen. Emme kuitenkaan voi tuudittautua ikuiseen sähköverkon virheettömään toimintaan.

Sähkövoimajärjestelmäkoulutusosasto varautuu suurhäiriöön

Sähkövoimajärjestelmäkoulutusosaston (SVJK-OS) pääasiallinen tehtävä on kouluttaa reserviä ja Suomen kansalaisia sähkövoiman tuotantoon poikkeusoloissa. Sähkövoimaa tarvitaan siviilimaailman lisäksi myös sotavoimien toiminnassa. Toistaiseksi osastolla ei ole ollut itsenäistä kykyä viestintään, mutta Kauniaisten radiokerhon radioamatöörikurssin myötä osastoon on nyt saatu koulutettua viestijoukko, joka kykenee välittämään johtamisen viestiliikennettä osaston toteuttaessa operatiivisia tehtäviään. Näin ollen esimerkiksi Kainuun tilanteessa osasto kykenee jatkossa projisoimaan sähkövoimaa esimerkiksi terveydenhuoltoa tai televerkkoja varten täysin kylmässä ympäristössä, jossa ei ole mahdollisuutta tukeutua sähköverkkoon tai käyttää puhelimia tai VIRVEä.

Kokeneet kouluttajat

Kauniaisten radiokerholla on erittäin pitkä kokemus sekä käytännön radioviestinnästä lähes koko sähkömagneettisessa spektrissä että radiolaitteiden rakentamisesta, muokkaamisesta ja korjaamisesta. Kerhosta on rakentunut Uudenmaan alueen osaamiskeskus alallaan. Tämä näkyi myös kurssilla – kouluttajien poikkeuksellisen syvällinen osaaminen alaansa tunnistettiin jo alkumetreillä.

Hätäviestinnän radioaseman valmiudet Kauniaisten radiokerhon tärkeä kulmakivi

Valmius on kiinteä osa Kauniaisten radiokerhoa hyvin varustellun radioaseman ansiosta. Kerho ja asema sijaitsevat sirpalesuojassa. Radioasemaa on testattu kuukausittain, sillä Kauniainen on valittu yhdeksi Suomen Radioamatööriliiton (SRAL) viikkotiedotteen lähetysasemista. Lähetyksen kuuluvuus koko valtakunnassa on varmistettu jokaisen lähetyskerran yhteydessä. Lisäksi asemaa käytetään muuhun radioviestintään lähes päivittäin. Sähköverkkojen häiriötilan koittaessa asema on sähköistettävissä vaivattomasti sähkövoimakonein, ja näin ollen radioasema on jatkuvassa valmiudessa käytettäväksi radioviestintään koko Suomeen tai tarvittaessa maailmanlaajuisesti.

Antennimasto on yleisen turvaviestiverkon radioaseman välttämätön osa

Radioasema antenneineen on tärkeä keskusasema poikkeusolojen viestinnässä, jonka valmiustaso on raskaasti kärsinyt Kauniaisten kaupungin toimien johdosta heidän poistaessaan kerhon maston kattoremontin yhteydessä. Esimerkiksi Pohjois-Suomen viestintään tarkoitettu antenni on kokonaan pois pelistä, minkä lisäksi yksittäisiä HF-alueen antenneja lukuunottamatta muu antenniverkko on poissa käytöstä. Keskustelut kaupungin kanssa maston palauttamisesta ovat käynnissä, ja yleisen edun mukainen vaatimus on, että masto antenneineen palautuu mahdollisimman pian välittömään valmiuteen normaali- ja poikkeusolojen viestintää varten.

 

Kuvat: Ismo Väänänen

Arkisto

  • No categories