Siirry sisältöön

Kuvateksti: NLAWn Panssarintorjuntaohjus

10.04.2022

Lauantaina 9.4.2022 Taipalsaarelle kokoontui 29 innokasta reserviläistä kouluttajineen jääkärijoukkueen taisteluvälineiden kaksipäiväiselle kurssille. Päivä starttasi teoriaosuudella, jonka jälkeen ryhmä jaettiin neljälle eri rastipisteelle. Tarkoituksena jokaisella rastilla oli tuhota panssariajoneuvo, tai vaikuttaa vaunun sivustojen suojana etenevään jalkaväkeen.

Kurssilaiset olivat pääsääntöisesti saapuneet paikalle Kaakkois-Suomesta, mutta innokkaimmat kauempaakin, kuten Keski-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta. Useimmille kurssille saapumisen vaikuttimena oli Ukrainan sota ja paine taitojen kertaamiselle, jos vastaavanlainen kriisitilanne tulisi Suomeenkin. Osalle MPK:n kursseilla käyminen on harrastus, ja kursseilla käydään useita kertoja vuodessa. Kaikilla tuntui kuitenkin tavoitteena olla perustaitojen ylläpito ja uusien taitojen oppiminen. Uusia taitoja päästiinkin harjoittelemaan rastikoulutuksilla.

Millä sitten panssariajoneuvo voidaan tuhota? Panssariajoneuvojen ”Tervetuloa-paketti” kouluttajan mukaan koostui telamiinasta, pohjamiinasta, sekä kylkipanoksesta. Telamiina lamauttaa ajoneuvon sen yli ajettaessa. Kylkipanoksen teho perustuu kevyesti panssaroituihin tai panssaroimattomiin ajoneuvoihin suunnattuun räjähdysvaikutukseen. Kokonaistulen käyttöön liittyvät luonnollisesti panssarintorjuntaohjus NLAW, sekä kevyet ja raskaat kertasingot, joilla vaikutetaan vahvasti panssaroituihin ajoneuvoihin ja taistelupanssarivaunuihin. Sivustat suojataa viuhkapanoksilla, joihin liittyy jääkärijoukkueen jalkaväkiaseiden tuli, sekä epäsuoran tulen käyttö.

Kylkipanoksen laukaisu tapahtuu vähintään 100 metrin etäisyydellä panoksesta tähysteisesti sähkö- tai vetosytytyksellä

 

Mikäli ensimmäisiä panssariajoneuvoja ei vielä haluta tuhota, reserviläiset pääsivät oppimaan, miten pohjamiinan 94 voi asentaa niin, että sen yli voi ajaa vaikkapa kolme panssariajoneuvoa ennen kuin se räjähtää. Pohjamiinan tehtävä on telamiinan tavoin lamauttaa ajoneuvo. Näiden lisäksi samalla rastilla opetettiin viuhkapanosta, jota käytetään jalkaväkeä vastaan.

Viuhkapanokset muodostavat noin 50 metriä leveän ja 2 metriä korkean teräshauliviuhkan 50 metrin etäisyydelle asennuskohdasta.

 

P-kaudelta tuttua kertasinkoa reserviläiset pääsivät simulaattorilla testaamaan oikeaan ajoneuvoon. Väri singon perässä kertoi osumasta tai ohiammunnasta. Osuma vilkkui myös ajoneuvon prismoissa ja ajoneuvon sisällä kaiutin ilmoitti ” Ajoneuvo tuhottu”.  Erotuomariaseen nollaamana liikettä voitiin jatkaa kohti seuraavaa tuhoavaa osumaa.

 

Kevyt kertasinko on pyrittävä ampumaan alle 100 metrin etäisyydeltä.

 

Kurssilaisten kaikkein odotetuin panssariajoneuvojen tuhoamiseen käytettävä ase oli kuitenkin panssarintorjuntaohjus NLAW. Jos telamiina ja kylkipanos olivat tervetuloa-paketti, NLAW toimii ”jälkiruokana”, jolla viimeistään pysäytetään ajoneuvo. NLAW:ta pääsi testaamaan kertasingon tavoin simulaattorilla, jossa ammunnan jälkeen seurasi välitön palaute osumasta tai ohiammunnasta. Kovin helppoa ei 12,5 kg painavalla panssarintorjuntaohjuksella ollut ajoneuvojen tuhoaminen, mutta useimmille NLAW:lla ampuminen olikin uusi kokemus.

NLAW Panssarintorjuntaohjus

 

Sunnuntaina kurssilaisia hemmoteltiin vielä pistooli- ja kivääriammunnoilla. ”Tää on niin siistiä”- ja ”Tätä on niin odotettu”-kommentit kaikuivat rastilta toiselle. Kurssi vaikutti olevan sangen onnistunut ja kurssilaiset erittäin motivoituneita. Seuraava kurssi oli useimmilla jo tulossa lähiviikoille ja moni taisi saada kipinän lähteä itsekin uudestaan MPK:n kurssille.

Kuvat ja teksti:

Anna-Maria Sallinen

Vapaaehtoistiedottaja

Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiiri

 

Arkisto

  • No categories