Siirry sisältöön
Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola urheiluasussa kivikkoisella järvenrannalla.

Kuva: Pihla Liukkonen, Kontrastia

11.05.2022

Kahvi porisee Mikkelin Reserviläisten päämajassa samaan tahtiin puheen sorinan kanssa. Pöydän ääressä istuvat Maanpuolustuskoulutus MPK:n Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiirin liikuntapäällikkö Heikki Tonteri, Kesäyön Marssin johtaja Riku Rissanen sekä marssin suojelija Oskari Valtola. Keskustelu soljuu vapaa-ajan liikunnasta Kunnossa Inttiin – tapahtumiin ja Kalevankankaan kauniisiin maastoihin. Pian keskustelu kääntyy 21.5.2022 Mikkelissä järjestettävään Kesäyön Marssiin.

Liikuntaa läpi elämän

MPK:n valtakunnallinen liikuntatapahtuma järjestetään Mikkelissä kolmatta kertaa ja marssin suojelijaksi on saatu Mikkeliläinen moniliikkuja, Oskari Valtola. Mikkelissä, Savon Prikaatissa, varusmiespalveluksensa vuonna 1995 aloittanut Valtola kertoo halunneensa palvella juuri kotikaupungissaan, jotta pääsisi mahdollisimman useasti palveluksen aikana squash-kentille. Armeijan aikana ja parikymmentä vuotta sen jälkeenkin, Valtola on kuluttanut ”kössikenttää” ahkerasti.

Nuorena opitut liikuntatottumukset ovat jatkuneet muun muassa mailan varressa, maratoneja juosten sekä Crossfitin parissa. Vastapainona sisätyölle liikunta on erinomainen keino virkistymiseen. Vapaa-ajan ongelmia Valtolalla ei ole, sillä perheen lapset ovat aktiivisia harrastajia ja monipuolinen liikunta on jatkunut lasten kasvamisen myötä. Toukokuun alussa autoon lastataan myös polkupyörät, kun suunta on maastojuoksun SM-kisoihin Poriin, missä perheen vanhimmat lapset kilpailevat.

Kävely kunnon mittarina

Maanpuolustus on ollut Valtolan sydäntä lähellä ja hän onkin seurannut MPK:n toimintaa sekä erilaisia kursseja mielenkiinnolla. Kesäyön Marssi on oiva tapahtuma kesän korvalla. Lääkärinä työskentelevä Valtola kertoo, että ”Marssi on erittäin hyvä kunnon mittari ja ajankohtainen hyvä kevyt liikuntasuorite ennen kesäkauden alkua.”

Keskusteltaessa maanpuolustuksesta ja vapaaehtoisista, Valtola näkee erittäin tärkeänä ruohonjuuritasolla tehtävän työn maanpuolustuksen eteen. Esimerkiksi tässä liikuntatapahtumassa Mikkelin Reserviläisten ja muiden aktiivireserviläisten panos MPK:n tapahtumaan on suuri ja Valtola kannustaakin kaikkia mikkeliläisiä mukaan hyvän mielen tapahtuman eri sarjoihin.

”Uusi kenkiä ei pakasta kannata marssille ottaa.”
– Oskari Valtola, Mikkelin Kesäyön Marssin suojelija

Kesäyön Marssi kävellään neljässä eri sarjassa. Perhesarjassa sekä Kunnossa Inttiin – sarjoissa kävellään maltillinen seitsemän kilometrin matka, Retkisarjassa kävellään ”puolimaraton” ja haastavimmassa Kunto- ja Sotilassarjassa matkaa kertyy 30 kilometriä. ”Uusia kenkiä ei pakasta kannata marssille ottaa. Vaihtosukat ja rakkolaastaria mukaan, silloin menee hyvin”, Valtoja ohjeistaa. Vaikka marssin tavoitteena on kehittää reserviläisten marssitaitoja sekä heidän pitkäkestoista fyysistä toimintakykyä, on se erinomainen tilaisuus viettää vaikka kaveriporukalla kesäistä iltaa liikunnan parissa.

Turvallinen ympäristö haasteille

Mikkelin marssilla maasto nousee ja laskee, sekä alusta vaihtuu muutamaan otteeseen. Valtola rohkaisee kaikkia kävelijöitä haastamaan itseään turvallisessa ympäristössä. Hyvät valmistelut ennen marssia varustuksen ja ravinnon kanssa ovat tärkeät. Valtola ei suosittele rasvaista tai tulista ruokaa ennen marssia ja muistuttaa myös nesteytyksen tärkeydestä tankkausvaiheessa. ”Maltti on valttia, vanhassa sananlaskussa on totuus.” Valtola muistuttaa. Mikkelin Kesäyön Marssin reittien varrella on huoltopisteitä ja marssijat ilmoittautuvat joka pisteellä. Toimitsijat pitävät huolta kävelijöistä ja tapahtuma onkin turvallinen paikka kokeilla omia rajojaan.

Pitkän tai lyhemmänkin suorituksen jälkeen on hyvä jatkaa liikuntaa nostamalla kävely kevyeksi hölkäksi tai vaihtamalla se välillä vaikka polkupyörälenkkiin. Valtola kertoo tällaisen liikuntasuorituksen käynnistävän aineenvaihdunnan ja siksi liikuntatottumuksia on hyvä rakentaa.

Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola urheiluasussa.

Kuva: Pihla Liukkonen, Kontrastia

Oskari Valtola

Kuka: Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Mikkelin Kesäyön Marssin 2022 suojelija.
Syntynyt: 1976
Ammatti: Lääkäri
Perhe: Vaimo ja kolme lasta sekä koiravanhus
Harrastukset: CrossFit ja monet muut liikuntamuodot
Motto: ”Aina pitää yrittää parhaansa ja jos epäonnistuu, on ainakin yrittänyt.”

Kesäyön Marssi, Mikkeli 21.5.2022

  • Tavoitteena on kehittää reserviläisten marssitaitoja sekä heidän pitkäkestoista fyysistä toimintakykyään sekä kaikkien kansalaisten liikunta-aktiivisuuden edistäminen sekä nuorten aktivoiminen maanpuolustuskoulutustoimintaan.
  • Matkat ovat perhesarja 7 km, retkisarja 19 km ja kunto- ja sotilassarja 30 km. Kutsuntaikäisille ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen aikoville on oma sarja “Kunnossa Inttiin”, joka on 7 km:n pituinen.
  • Osallistua voi yksin, kaksin, koko perheen voimin tai kasata vaikka harrasteporukasta tai työkavereista isomman osallistujaporukan.
  • Tapahtuman suojelijana toimii Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola.
  • Marssin lähtö- ja maalialueena toimii Army Hostelin piha-alue Karkialammella.
  • Tutustu marssiin netissä: klikkaa tästä (mpk.fi)

Teksti: Minna Rossi
Kuvat: Pihla Liukkonen, Kontrastia

Arkisto

  • No categories