Siirry sisältöön
MPK.n tiedottajakurssilainen haastattelee kurssilaista

Jouko haastattelee Emmiä

16.02.2020

Kävimme tutustumassa Tikkakoskella vapaaehtoistoimintaan osana MPKn tiedottajien koulutusviikonloppua. Tehtävänä oli tuottaa haastattelu kuvineen annetusta kohteesta sekä tuottaa noin minuutin mittainen video.

Hankien ympäröimä pistoolirata, laukaukset kaikuvat, lumi satelee hiljakseen.

MPK, ilmapuolustuspiirin Luonetjärven koulutuspaikan kurssi Kivääri 1 -2 on juuri aloittanut pistooliosuuden Ilmasotakoululla. Saavumme katokselle ja koputamme ovelle. Laukausten hiljennettyä keski-ikäinen luutnantti avaa katoksen.

– Päivää, videoryhmä vai?
– Juu, sopiiko tulla kuvaamaan
– Totta kai…

Käymme peremmälle pistoolikatokseen ryhmän kanssa. Olemme sopineet, että yksi kuvaa somevideoita varten, kaksi tekee haastattelua ja kaksi kuvaa.

Turvallisuus ennen kaikkea, ammunnanjohtajan sana on laki kaikissa ammunnoissa.

Katoksessa seisoskelee kymmenkunta maastopukuista reserviläistä. Pistoolit, lippaat ja patruunat odottavat asetasolla seuraavaa vaihetta.

– Käykö kaikille, että kuvaamme tai haastattelemme?

Kaikki nyökkäävät. Ei mitään ongelmaa. Luutnantin kanssa sovimme, että rytmityksestä ja säännöistä. Asetumme paikoillemme, suojaamme kuulomme ja ammunta etenee seuraavaan vaiheeseen.

Kun ammunta on ohitse astuvat ampujat askeleen taakse. Aseet on laskettu ampujan eteen pöydälle.

–  Ampujat valmiit? … Poistetaan kuulo!

Iloinen puheensorina täyttää katoksen, omaa ammuntaa käydään lävitse, onnistumiset ja epäonnistumiset. Iloisia ja miettiväisiä katseita.

– Tauluille mars

Ampujat tarpovat hangen poikki tauluille. Paikkaustäppejä jaetaan, jokainen seisahtuu hetkeksi tutkimaan omaa taulua ja sen jälkeen naapurin taulua

Maaliliitu käy osuman toisensa jälkeen, ammunnanjohtaja antaa palautteen ja kyselee. Kaikki ovat mukana, toisen erehdyksistä ja onnistumisistakin voi oppia. Lopuksi merkatut reiät paikataan ja kurssi palaa katokselle.

Jouko haastattelee Emmiä

– Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kyllä minulle ampuminen minulle tuttu harrastus on, totesi jyväskyläläinen Emmi Ilmasotakoulun pistooliampumaradalla.

Emmi oli varannut tämän viikonlopun vain tätä lauantaipäivää varten yhdessä ystävänsä Minnan kanssa. Ystävykset opiskelevat tällä hetkellä Tampereella, ja Emmi oli jo liittynyt yliopiston TAKORU ry:n reserviupseeriyhdistykseen, reservin vänrikki kun on.

– Kivääri on tutumpi ase, sillä olen harjoitellut aikaisemmin, mutta kun tarjoutui tällainen tilaisuus päästä tutustumaan pistooliammuntaan ja pistooliin omana asetyyppinään, niin oli helppo päätös lähteä tänään tänne. Eikä kaduta yhtään, ei edes tämä keli tänään.

Selvyyden vuoksi on mainittava, että pistooliradalla olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset, rännänsekaista lunta satoi koko ajan, ja jäätävä liukkaus vaani vastasataneen lumen alla.

Minna (vas) ja Emmi vertaavat suorituksiaan, pientä viiausta ehkä?

Vielä on tiedossa pari uutta ammuntavaihetta, uutta opittavaa riittää siis koko päivälle.

Tekstit: Jouko ja Nikolai
Kuvat: Pasi, Tommy ja Ari

 

 

Arkisto

  • No categories