Siirry sisältöön

16.09.2019

Lähes 200 reserviläistä osallistui syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Santahaminassa pidettyyn MAAKK –viikonlopun harjoituksen. Kukin kurssilainen osallistui yhteen kolmesta kurssista; joko maakuntakomppanian perusteet –kurssille tai maakuntakomppanian harjoitukseen.

Uudenmaan maakunnan alueella toimii viisi maakuntakomppaniaa.
Maakuntajoukot toimivat sodanaikana osana paikallisjoukkoja. Paikallisjoukot ovat sodan ajan joukkoja, joita käytetään alueellisiin taistelu- ja puolustustehtäviin. Maakuntajoukot ovat olleet koulutettuina ja valmiudessa vuodesta 2008 alkaen.

Uudenmaan alueella toimii viisi maakuntakomppaniaa: Helsingin, Itä- ja Keski-Uudenmaan maakuntakomppaniat sekä Raaseporin maakuntakomppania sekä Hiidenveden maakuntakomppania.

Kuka voi hakea mukaan ja kuinka se tapahtuu
Maakuntajoukkoihin voi hakeutua, jos täyttää ikä- ja kuntorajat, asuu Uudellamaalla ja on suorittanut varusmiespalveluksen. Hakeutuminen Uudenmaan maakuntakomppanioihin tapahtuu ilmoittautumalla Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) nettisivuilla Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin infotilaisuuteen. Infotilaisuuden jälkeen on mahdollisuus käydä maakuntakomppanian perusteet –kurssi joka on kaksiosainen, kumpikin viikonlopun mittainen.

Kahden viikonloppukurssin käytyään saa sijoituskelpoisuuden johonkin Uudenmaan viidestä maakuntakomppaniasta. Lopullisen päätöksen mahdollisesta sijoituksesta tekee Puolustusvoimat. Päätös perustuu ennalta määriteltyihin ikä-, kunto- ja taustaan liittyviin seikkoihin. Tärkeintä on hakijan hyvä kunto ja valmius sitoutua mukaan toimintaan; vuoden aikana järjestetään 2-4 viikonlopun mittaista harjoitusta.

Jokainen voi kehittää omia taitojaan kursseilla
”MPK:n laajasta kurssitarjonnasta on helppo poimia kursseja itsensä kehittämiseksi” toteaa harjoituksen johtaja, apulaispiiripäällikkö Olli Parkkinen. ”Harjoitukset toimivat aktiivisesti loppuvuoden 2019 aikana ja jatkuvat tulevana vuonna melko samalla tavalla kuin tähänkin saakka. Kurssilaisen kannalta tuleva työnjaon muutos MPK:n ja Puolustusvoimien välillä ei tule juurikaan näkymään.”

Kaikille maakuntajoukon jäsenille järjestetään juoksu- ja lihaskuntotestejä sekä kenttäkelpoisuus-suorituksia (marssi, suunnistus, ammunta). Vähintään juoksu- ja lihaskuntotesteihin kannattaa osallistua vuosittain, jolloin saa realistisen kuvan fyysisen suorituskykysi kehittymisestä reservissä.

Kiinnostuitko? Ilmoittaudu mukaan infotilaisuuteen josta saat lisätietoa! Info-tilaisuus mahdollistaa osallistumisen Maakuntakomppanian perusteet -harjoitukseen.

————————————————

”Maanpuolustus kiinnostaa. Tulin mukaan infotilaisuuteen kun kuulin maakuntajoukoista”

Kerrotko hiukan itsestäsi?
Olen korpraali Ville Kettunen. Palvelin erässä 216 Kouvola panssarijääkärikomppaniassa Vekaranjärvellä vararyhmänjohtajana. Reserviin jäätyäni olen etsiskellyt muita armeijahommia. Ilmoittauduin myös rauhanturvaajiin.

Mikä sai sinut innostumaan tästä kurssista?
Sain tietää kavereilta maakuntakomppaniasta aiemmin tänä vuonna. Kävin infotilaisuudessa ja ilmoittauduin MAAKK perusteet –ykköskurssille. Armeijajutut on aina kiinnostaneet; heti kun sain tietää näistä hommista, lähdin mukaan.

Mikä kiinnostaa?
Maanpuolustusasiat ovat kiinnostavia, maanpuolustus on tärkeä minulle henkilökohtaisesti. Olisi kiva päästä tekemään näitä juttuja enemmän. Sotilasurakin kiinnostaa.

Onko kurssi vastannut toiveita?
Kyllä on vastannut, on päästy jo käytännön hommiin ja kertaamaan vähäsen. Olen varmasti tulossa mukaan kakkoskurssille. Olen myös ajatellut osallistumista MPK:n ampumakursseille.

Oletko osallistunut MPK:n kursseille aikaisemmin?
En ole ollut mukana MPK:n toiminnassa aikaisemmin. Tämä on ensimmäinen kerta.

Mitä sanoisit muille jotka miettii MAAKK-toimintaan osallistumista?
Kannattaa osallistua infotilaisuuteen – siitä saa jo hyvää kuvaa ja tietoa. Kakkoskurssin jälkeen voi sitten päättää, jääkö mukaan. Kannattaa testata!

Onko kurssi ollut raskas?
Ei ole ollut raskas. Vähän on marssittu ja harjoiteltu. Hyvä kurssi, kouluttajat ammattitaitoisia. Kaikki meni hyvin ja oppitunnit olivat mielenkiintoisia päivän ajan. Ensi kuussa mielellään takaisin!

Oli kiva päätä taas vähän räkäpäillä paukuttelemaan ja liikkumaan!

 

Teksti: Jaana Siljander
Kuvat : Tommy Koponen

Arkisto

  • No categories