15.05.2019
Ohessa Lukiolaisten turvakurssin oppilaiden Daniela Kälviläisen ja Nora Wunschin kirjoitus, joka julkaistaan Pohjois-Haagan yhteiskoulun vuosijulkaisussa. Kirjoitus antaa hyvän kuvan mitä kaikkea kurssilla opetetaan. Kurssille voi osallistua myös muut toisen asteen opiskelijat ja ensimmäiset ammattikoulun oppilaat ovat jo osallistuneet kahdelle viimeiselle kurssille. Kurssin toimeenpanoa tukee merkittävällä tavalla URLUS-säätiö, mikä mahdollistaa sen, että kurssi on maksuton.
“Lukiolaisten turvakurssi on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) organisoima lukion teemakurssi. Kurssin ideana on tutustuttaa lukiolaiset omatoimiseen varautumiseen, pelastus- ja poliisiviranomaisten toimintaan, sekä turvallisuuden alalla toimiviin järjestöihin teorian ja käytännön harjoittelun kautta.
Kurssiin kuuluu neljä luentoiltaa ja Santahaminan maastoviikonloppu, joka kestää perjantaista sunnuntaihin. Lukion turvakurssin kevään 2019 maastoviikonloppu järjestettiin 26.–28.4. ja syksyn kurssi toteutetaan Santahaminassa lokakuun lopussa.
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija saa perustiedot Suomen turvallisuuspolitiikasta ja sen toimijoista, tutustuu turvallisuuden alalla toimiviin viranomaisiin ja järjestöihin mm. meripelastukseen, pelastustoimeen, poliisiin, tulliin, rajavartiolaitokseen ja puolustusvoimiin. Opiskelijat osallistuvat harjoituksiin, joissa saa selviytymistaitoja sekä luonnossa liikkumiseen että arkielämään.
Maastoviikonlopun kokonaiskapasiteetti on ollut viime vuosina 300 oppilasta. Kurssin suosio on ollut todella kova, sillä kurssi on kiinnostusta herättävä, opettavainen ja siitä on tullut aina positiivista palautetta. Jos olet kiinnostunut turvakurssilla esiteltävien viranomaisten ja muiden järjestöjen toiminnasta (mm. maanpuolustuksesta) ilmoittaudu reippaasti mukaan!
Kokemuksia:
Oppilaana:
Ensimmäisenä yönä yövyimme teltoissa metsässä. Pystytimme teltan apukouluttajan sekä kouluttajan ohjeistuksella. Lisäksi saimme heiltä kipinävuorot, jolloin jokainen vuorollaan vahtii kamiinan tulta. Saimme myöskin kokea soden (sotilaskodin) auton, joka toi meille kaikenlaisia herkkuja metsän keskelle.
Toinen yö vietettiin kasarmilla, joka oli suuri helpotus metsäyön jälkeen. Kasarmilla pääsimme suihkuun ja nukkumaan punkassa.
Kurssin kiinnostavimmat asiat olivat alkusammutuksen harjoittelu sekä tietysti varuskuntaviikonloppu. Viikonloppuna kaikki luennot, mitä meille pidettiin, olivat mieleenpainuvia ja oppilailta tuli hyviä kysymyksiä luennoitsijoille. Kivointa oli kuitenkin sulkeiden opettelu, tahdissa marssiminen, maastossa nukkuminen ja järjestelmällisyys.
Vaikka ei ollut paljoa omaa aikaa, niin se ei haitannut, sillä koko ajan oli jotakin tekemistä. Eikä myöskään haittaa, jos kukaan omista kavereista ei halua lähteä mukaan kurssille, sillä muihin oppilaisiin oli helppo tutustua yhteenkuuluvuuden tunteen takia, joka muotoutui samanlaisista varusteista sekä samankaltaisista olotiloista.
Tottakai jossain vaiheessa tuntui vähän epämiellyttävältä esim. Kun ei päässyt vessaan heti kun tarve tuli tai pieni väsymys, mutta nyt kun jälkeen päin ajattelee, olen saanut ainutlaatuisen kokemuksen ja oppinut paljon uutta hyödyllistä tietoa.
Apukouluttajana:
Apukouluttajan tehtävä kurssilla on toimia vertaistukena kurssilaisille. Myös uusien taitojen opettaminen mm. puolijoukkueteltan pystytys, sulkeiset ja tahtimarssi kuuluvat apukouluttajan tehtäviin.
Turvakurssilla apukouluttajat pitävät huolta oppilaista ja kurssin kulusta, sekä toimivat myös varsinaisten kouluttajien apuna käytännön järjestelyissä.
“Apukouluttajilla on myös jonkin verran vastuuta esim. aikataulussa olemisessa ja kurssilaisten hyvinvoinnista huolehtiminen, välillä myös aikamääreiden anto tai osaston muotoon järjestäminen kuuluu apukouluttajan tehtäviin. Toimimme myös esimerkkeinä oppilaille. ”
“Turvakurssi on erittäin kiehtova kurssi, jossa oppii paljon erilaisia taitoja. Tutustuu uusiin ihmisiin ja saa ainutlaatuisia kokemuksia. Kurssilla on loistava ilmapiiri, jossa on kiva toimia. Mitä motivoituneempia oppilaat ovat, sitä hauskempaa kaikilla on olla.”
“Myös intti slangi tulee tutuksi kurssin aikana. Hajottaa, aamuja, gines, mohlo…”
Kuva: Tomi Auersalmi