Siirry sisältöön

Liikuntakouluttaja Maija Ervelä nojapuilla

15.03.2024

MPK:n ensimmäinen liikuntakouluttaja Maija Ervelä esittäytyy

MPK:n liikuntakouluttajien koulutus pyörähti käyntiin vuoden 2023 syksyllä. Koulutukseen osallistunut Maija Ervelä sai kurssinsa suoritetuksi ja jatkaa ainakin toistaiseksi Military Cross Training -harjoitusten ohjaamista Santahaminassa. Lisäksi Maijan saattaa bongata sotilasesterataharjoituksista tai vaikkapa kuntotestaustilaisuudesta.

”Päädyin liikuntakouluttajakoulutukseen oikeastaan kuntotestauskurssin kautta. Kun MPK:n kurssien suosion kasvusta uutisoitiin mediassa, päädyttiin myös meidän perheessä selaamaan kurssivalikoimaa. Kiinnostuin kuntotestaajakurssista aiempien PT-opintojeni vuoksi ja siitä se sitten oikeastaan lähti. Muutamien kuntotestitilaisuuksien jälkeen kuulin mahdollisuudesta osallistua liikuntakouluttajakoulutukseen ja koin sen mielenkiintoiseksi mahdollisuudeksi edistää sekä hyvää asiaa että osaamistani liikunta-alalla. Opintoja oli sekä lähi- että etämoodissa ja kokonaisuutena koulutus oli tosi mielenkiintoinen. Oli mukava päästä tutustumaan sotilasesterataan ja hyödyntää harjoittelussa sellaisia välineitä mitä siviilimaailmasta ei löydy. Koulutuspäivien jälkeen oli hyvä ja innostunut fiilis.

Taistelijan keho -kurssi harjoittelemassa. Kuva Matti Santtila, MPK

En ole käynyt armeijaa, enkä tiedä mitä kaikkea reserviin kuuluminen tarkoittaa. Hyvää kuntoa vaaditaan kuitenkin jo monissa tehtävissä ja poikkeusoloissa asia varmasti korostuu. MPK:n liikuntatapahtumat ovat hyvä lisä oman treenin oheen ja lisää harjoittelun monipuolisuutta. Kenttäkelpoisuusmarssi sopii vaikka tavoitteeksi ja porukassa puurtaminen on useimmiten mukavampaa ja turvallisempaa kuin yksin ponnistelu. Ymmärtääkseni liikuntatapahtumien osallistujamäärät ovat olleet nousujohteisia, ja se näkyy myös Military Cross Training -harjoituksissa. Kasvanut kiinnostus tapahtumia kohtaan lisää ohjaajan motivaatiota ja mahdollistaa laadukkaiden harjoitusten toteuttamisen myös jatkossa.”

Kuka: Maija Ervelä
Koulutus: Insinööri AMK, personal trainer Varalan urheiluopisto, MPK liikuntakouluttaja
Viettää päivänsä: Toimistotöissä ja liikuntaharrastuksissa
Odottaa: Kesää ja suunnistuskurssia

Menneen talven lumia

Etelä-Suomen maanpuolustuspiirissä järjestettiin tänäkin talvena kaksi lumikenkäkävelyä. Kursseille voivat osallistua kaikki riittävän kunnon omaavat, terveet, 16 vuotta täyttäneet henkilöt. Kurssille voi osallistua joko MPK:n lumikengillä tai omilla lumikengillä.

Lumikenkäkävely Nuuksiossa 11.2.2024

Kurssille osallistui parisenkymmentä henkilöä. Kurssin alusta meni hieman aikaa kurssille kohdistuneen lehdistömielenkiinnon vuoksi. Kurssilla oli kuitenkin hyvin aikaa tutustua lumikenkäilyn salaisuuksiin. Osa käyttämistämme lumikengistä oli mallia puolustusvoimat. Kengät eivät toimineet aivan toivotulla tavalla kävelyn aikana ja syykin selvisi – lumikengät olivat enemmän mallia hyppää koneesta puuterilumeen ja löydä suksesi kuin mallia kiertele metsässä.

Lumikenkäkävelijöitä aurinkoisessa kelissä. Kuva Harry Sainio

Kommentteja kurssilaisilta:

-Hyvä reittivalinta, hyvä sää. Hauskat tietovisakysymykset vetäjältä. Kiva tunnelma.
-Opas mukava ja kokenut metsässä liikkuja. Kiva reittivalinta: vaihteleva maasto ja kauniita maisemia.

Lumikenkäkävelyreitti metsässä pienen kumpareen yli. Kuva Satu Virtanen, MPK

Iltalumikenkäkävely 28.2.2024

Tälläkin kertaa kävely suuntautui Nuuksion hienoihin maisemiin. Erikoisuutena oli, että nyt kävelimme pimeässä omien otsalamppujen loisteessa. Lumikenkäkävely ei ole mikään pikamaraton – kahden tunnin aikana pieni tauko kävelyyn sisällytettynä tuli matkaa reilu kaksi kilometriä. Jos haluttaisiin mennä pidempää matkaa, pitäisi aikaa varata pari päivää. Ripeästi kävellen päivärepun kanssa lumikenkien kanssa pystyy etenemään kolmisen kilometriä tunnissa.

Lumikenkäkävelijöitä pimeässä metsässä 28.2.2024. Kuva Birgitta Mitro, MPK

 

 

Iltalumikenkäkävelijöitä pimeässä metsässä tauolla kallion juurella. Kuva Birgitta Mitro, MPK

Kenttäkelpoisuusmarssi hiihtäen 2.3.2024

Hiihto marssin alkua odottavia innokkaita hiihtäjiä. Kuva Matti Santtila, MPK

50 km kenttäkelpoisuusmarssi hiihtäen järjestettiin neljännen kerran Etelä-Suomen maanpuolustuspiirissä. Hiihtäjiä paikalle saapui lopulta kolmisenkymmentä kappaletta. Ensin suoritettiin viiden kilometrin lenkki Oittaan ladulla ja sen jälkeen vuorossa oli kolmen kierroksen suoritus Pirttimäen grillikatokselle ja takaisin. Tulta pidettiin yllä koko päivän ja lämmintä vettä / mehua oli tarjolla kummassakin päässä. Kenttäkelpoisuusmarssilla tavoite on, että hiihtäjä huolehtii itse omasta tankkauksestaan. Aikaisempina vuosina puolivälissä on ollut tarjolla hieman lämmintä keittoa. Harkittavaksi jää, jos keitto palaa kuvioihin.

Hiihtomarssin kääntöpaikka Pirttimäellä. Kuva Vesa Sundqvist, MPK

Hiihtomarssin kääntöpaikka ja maali Oittaalla. Kuva Vesa Sundqvist, MPK

Military Cross Training

Military Cross Training harjoitukset jatkuvat Santahaminassa. Kelien lämmetessä siirrymme harjoittelemaan ulkosalle, Santahaminan urheilukentän viereen. Military Cross Training on toiminnallinen harjoitus, jossa tehdään monipuolisesti kehoa kuormittavia liikkeitä hyvällä sykkeellä. Käytössämme on ohjaajakierto ja harjoituksen sisällöt vaihtelevat. Hikitakuu!

Maija ohjaa Military Cross Training harjoitusta Santahaminassa. Kuva Jarkko Paananen, MPK

Treenit sopivat terveille, kuntoileville henkilöille.

Tulevat liikuntakoulutukset Etelä-Suomen maanpuolustuspiirissä löytyvät osoitteesta: ESMPP liikuntakoulutus

Linkin takaa löytyvät niin Military Cross Training harjoitukset, Jukolan viestin suunnistusjoukkue, suunnistukset, testitilaisuudet kuin myös kaikki Kesäyön marssin matkat. Sivulle tulee lisää tapahtumia sitä mukaa, kun kursseja saadaan auki.

Arkisto

  • No categories