Siirry sisältöön

01.11.2022

MPK kutsuu itseään maan kattavimmaksi kokonaisturvallisuuden kouluttajaksi, eikä suotta: erilaisten käytännönläheisten ja fyysistenkin kurssien lisäksi se tarjoaa koulutusta myös esimerkiksi psyykkisen poikkeustilan, trauman käsittelystä. ”Traumatisoivat kriisit ja niiden psyykkinen käsittely” -kurssi järjestettiin Satakunnan lennostossa 29.-30.10.2022.

Mutta mistä traumoissa on oikein kyse?

”Trauma on jonkinlainen henkinen vamma mielen sopukoissa, ja sen voi aiheuttaa hyvin erilaiset asiat, kuten jokin uhkaava tilanne”, kurssinjohtaja ja kouluttaja Juha Mäki-Ketelä kertoo.

Kurssin johtaja ja kouluttaja Juha Mäki-Ketelä

Kurssin johtaja ja kouluttaja Juha Mäki-Ketelä järjesti kurssin kolmatta kertaa.

Voiko traumaan tai henkiseen kriisitilanteeseen sitten jotenkin varautua?

”Tietyllä tapaa voi ja tietyllä tapaa ei. Se riippuu viitekehyksestä. Jos olet esimerkiksi palomies ja menet tulipalopaikoille, voit varautua siihen, että siellä voi olla traumatisoivia asioita. Mutta jos olet tavallinen matti meikäläinen ja ajat autolla pahan kolarin, jossa traumatisoidut, niin sellaiseen ei voi millään tavalla valmistautua”, Mäki-Ketelä avaa asiaa.

Motivoituneita kurssilaisia

Kurssilla oli runsas joukko innokkaita ja aktiivisia osallistua, ja keskustelua heräsikin aiheesta varsin paljon. Mukana olivat myös osallistujat Laura Mahlamäki ja Maria Westerholm. Kysyin heiltä, mikä sai tulemaan kurssille.

Kurssilaiset Laura Mahlamäki ja Maria Westerholm.

Kurssilaiset Laura Mahlamäki ja Maria Westerholm pitivät kurssia hyvin mielenkiintoisena.

”Kurssille toi suuri mielenkiinto aihetta kohtaan ja tietysti se, että aihe kiinnostaa sekä omassa elämässä, että ammatin puolesta”, Laura Mahlamäki kuvaa motivaatiotaan.

”Aihe kiinnostaa, kun olen opettaja ja meille on tullut kouluun ukrainalaisia lapsia, ja jonkin verran olen heidän kanssaan ollut tekemisissä. Ajattelin josko tästä olisi hyötyä, myös vastaisuudessa”, Maria Westerholm kertoo tilanteestaan.

Traumojen monet kasvot

Viikonlopun koulutuksessa lauantain osuus johdatti aiheeseen enemmän yleisen näkökulman kautta ja sunnuntaina keskityttiin spesifisemmin taistelijan kokemuksiin. Trauma voikin syntyä mitä moninaisimmissa olosuhteissa ja oireilla hyvin eri tavoin, mutta eri lähtökohdista olevilla traumoilla voi olla myös paljon yhteneväisyyksiä. Loppujen lopuksi jokainen ihminen reagoi kuitenkin täysin omalla ja myös ennustamattomalla tavalla erilaisiin voimakkaisiin stressikokemuksiin.

Voisiko omaan trauma- ja stressialttiuteen sitten vaikuttaa jotenkin?

”Voi siihen vaikuttaa esimerkiksi niin, että välttää tilanteita, joiden tietää aiheuttavan itselle kovaa stressiä”, Mäki-Ketelä kertoo.

”Asioita voi myös ennakoida ja henkisesti varautua siihen, että kaikenlaista voi tapahtua. Olemme ihmisiä, voimme sairastua tai omainen voi kuolla, mitä tahansa voi osua omalle kohdalle. Silti ei tarvitse nähdä mörköjä kaikkialla”, hän jatkaa.

Aika hujahti mielenkiintoisen aiheen äärellä nopeasti ja osallistujat vaikuttivat tyytyväisiltä kurssin anteihin.

”Tämän päivän kiinnostavin juttu oli se, kun on iso kurssiporukka ja eri ikäisiä ihmisiä erilaisista taustoista, niin tulee todella paljon erilaisia näkökulmia”, Mahlamäki kertoo lauantai-iltana kokemuksestaan.

”Mieleen jäävintä oli ryhmäkeskustelu. Siinä pääsi vielä enemmän kuulemaan muita ja kommunikoimaan ihmisten kanssa aiheesta”, Westerholm miettii innostuneesti.

Viikonloppukoulutus eteni jouhevasti kurssilaisten mielenkiinnon ollessa käsin kosketeltavaa ja asiantuntevan kouluttajan antaessa parastaan. Aiheen kiinnostaessa vastaavia kursseja kannattaa seurata MPK:n koulutuskalenterista.

Teksti ja kuvat: Saija Kuisma

Arkisto

  • No categories