Siirry sisältöön

Kalliosuojakoulutus

03.03.2023

Kotiseutuharjoitus Turvallinen Uusimaa 1/23

MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin Kotiseutuharjoitus Turvallinen Uusimaa 1/23 käynnistyy tänään 3.3. VSS kalliosuojan käyttöhenkilöstön jatkokurssilla, joka kokoontuu aluksi illalla verkkotapaamisen merkeissä, ja sitten heti varhain aamusta 4.3. Vallilassa Kangasalantien kallioväestönsuojassa käytännön harjoituksessa; ennen jatkokurssia kurssilaiset ovat suorittaneet verkossa VSS kalliosuojan peruskurssin, joka on ollut edellytyksenä myös tänä viikonloppuna Tuusulassa järjestettävällä Hätämajoituskurssilla.

Vuosi 2022 oli ennätyksellinen – lähes 1500 uutta osaajaa koulutettiin väestönsuojelun perusteisiin peruskurssilla verkossa & kalliosuojiin jatkokurssilla lähiopetuksena, kuten tässä kuvassa Kangasalantien kalliosuojassa Vallilassa 28.1.2023.

Tällä Hätämajoituskurssilla osallistuja perehdytetään hätämajoituksen perusteisiin ja tilanteisiin, joissa hätämajoitusta tarvitaan. Kurssin jälkeen osallistuja muistaa hätämajoituksen perustamiseen liittyvät toimet ja viranomaisten roolin. Hän ymmärtää, miten toimia vapaaehtoisena häiriö- ja onnettomuustilanteessa hätämajoituksen apuna viranomaisten johtamissa tilanteissa. Todettakoon, että BBC:n radiotoimittaja tulee tutustumaan ja haastattelemaan kurssin johtoa & kurssilaisia sunnuntaina 5.3. jo aamuherätyksestä lähtien.

Nurmijärven kunta järjestään huomenna 4.3. kuntaisilleen varautumis- ja turvallisuuskoulutusta. Tässä koordinaattorina on toiminut Nurmijärven kunnan palvelupäällikkö Kati Aaltio, ja kouluttajana mm. Elina Kulmala, joka on yläkoulun opettaja ja Perttulan VPK:n 72 h vastaava. Ohessa linkki viime syksyn AVAK-harjoituskertomukseen.

Piiripäällikkö & valmiuspäälliköt osallistuvat maanantaina 6.3. Vuosaaressa karttatarkasteluun, joka on osa Kaartin jääkärirykmentin johtamaa paikallispuolustusharjoitusta Kehä 1/23, ja joka järjestetään samanaikaisesti Kotiseutuharjoituksemme kanssa.

MPK:n kalliosuojakoulutuksen perustana on vuonna 2019 tehty sopimus koulutusyhteistyöstä MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin & Helsingin pelastuslaitoksen välisesti. Helsingin väestönsuojeluyhdistys ja Helsingin pelastusliitto tukevat tätä MPK:n hallinnoimaa koulutusta, jolle Helsingin kaupungin pelastuslaitos antaa tarvittavan ohjauksen. Operatiivinen kumppanuus sujuu kitkatta MPK Etelä-Suomen & Uudenmaan aluetoimiston välisesti; aluetoimiston kutsua saapua info-tilaisuuteen 22.6.2022 Itäkeskukseen Kulttuurikeskus Stoan teatterisaliin noudatti yli 100 reserviläistä. Tietoiskun aiheina olivat kalliosuojakoulutus ja alueellinen valmiuskeskus (AVAK) -kurssi.

Lisäksi yhteistyökumppaneistamme ainakin Helsingin Pelastusliitto (Helpe) järjestää tanakan paketin varautumis- ja turvallisuuskoulutusta Turvallinen Uusimaa 1/23 -viikollamme. Ohessa linkit Helpen koulutukseen.

Ja muistithan, että MPK:n kattava koulutustarjonta löytyy osoitteesta mpk.fi/koulutuskalenteri – tervetuloa osallistumaan!

Arkisto

  • No categories