Siirry sisältöön
Alokkaan alkeet-kurssi

Kuva: Saana Leppäkoski

30.03.2023

Tutustu koulutustarjontaan MPK:n koulutuskalenterissa. Hakutoimintoja käyttämällä voit etsiä itsellesi sopivaa koulutusta. Osa koulutuksista on kohdennettu erityisesti naisille.

MPK Meripuolustuspiirin koulutuskalenterista löytyy mm. seuraavat kurssit:

  • Sotilaan perustaidot naisille, alokkaan alkeet kurssit 12.-14.5. ja 29.9.-1.10. Pansio
  • Naisten saaristotaidot -kurssit 10.-12.5. ja 29.10.-1.10. Pansio
  • Maanpuolustustietoutta naisille -kurssit 14.5. ja 12.8. Pääkaupunkiseutu

Sotilaan perustaidot naisille, alokkaan alkeet -kurssi on yksi kokonaan naisille suunnatuista kursseista. Se järjestetään Turussa, Pansion koulutuspaikalla. Kurssi on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille naisille, jotka ovat osallistuneet naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuteen ja/tai ovat saaneet palvelukseenastumismääräyksen. Kurssi on raskas, sisältäen liikkumista ja valvomista, joten osallistujan tulee olla perusterve ja omata normaali fyysinen kunto.

Susanna Liesko

Kurssinjohtaja Susanna Liesko

Kuva: Saana Leppäkoski

Olin ensimmäisellä MPK-kurssilla 2016, aloitin toimitsijana 2017, ja olen nyt ensimmäistä kertaa kurssinjohtajana kevään Alokkaan alkeet -kurssilla. Olen aiemmin toiminut varajohtajana ja lisäksi lukuisilla muilla MPK:n kursseilla kurssinjohtajana

Tulin mukaan MPK:n toimintaan puolison kautta monta vuotta ennen varusmiespalvelustani. Mies vietti paljon aikaa viikonloppuharjoituksissa ja halusin tietää miksi siellä pitää olla niin paljon mukana. Lähdin mukaan yhdelle kursseista ja jo perjantaina totesin, että tämä homma vie mukanaan. Sunnuntaina sitten allekirjoitin sitoumuspaperit MPK:n toimijaksi.

Olemme toimijoiden kanssa aloittaneet valmistelut tulevaa kurssia varten. Olen keskustellut omien kouluttajieni kanssa aktiivisesti palavereissa siitä mitä uutta haluamme kurssille ja mikä saa kurssilaisia jatkossa mukaan. Haluan myös kuulla kouluttajien tarjoamia uusia näkökulmia, miten voimme kehittää kurssia kuvaamaan nykyistä varusmiespalvelusta. Varusmiespalvelus on muuttunut paljon viime vuosina ja siksi haluan mukaan myös juuri kotiutuneita reserviläisiä kouluttajaksi. Itse palvelin korona-aikana, joten oma palvelus oli hyvin erilainen kuin mitä se on nykyään.

Ehdottomasti kannattaa lähteä mukaan jos olet aloittamassa vapaaehtoisen varusmiespalveluksen. Kurssista on paljon hyötyä, koska sen avulla voit löytää itsestäsi uusia puolia ja saada vahvistuksen siihen, onko intti oikeasti itselle se oikea valinta. Lisäksi kurssi auttaa testaamaan omia henkisiä ja fyysisiä voimavaroja, joita pystyy treenaamaan ennen palveluksen aloittamista. Mutta ennen kaikkea kurssilla tapaa muita armeijaan hakeneita naisia, joilta voi saada vertaistukea inttiin valmistautumisessa.

Maria Lingner

Kurssilainen Maria Lingner

Kuva: Saana Leppäkoski

Kuulin tästä kurssista ensimmäisen kerran Rauman valintatilaisuudessa 2022 keväällä. Reserviläisnaiset olivat tulleet kertomaan MPK:n toiminnasta ja kertoivat näistä inttiin valmistelevista kursseista, kuten Alokkaan alkeet. Valintatilaisuuden jälkeen luotiin whatsapp-ryhmä valintatilaisuudessa olleille naisille ja tähän ryhmään lisättiin tieto ilmoittautumisesta kurssille

Minulle jäi päällimmäisenä mieleen kurssin monipuolisuus. Vaikka kurssi on lyhyt, mahtui viikonloppuun silti monia koulutusaiheita. Oli kaikkea kasarmisolosuhteiden aamuherätyksistä teltan pystyttämiseen maastossa. Myös ensiapurasti ja poterohälytykset maastossa jäivät mieleen. Kurssi oli tiivis ja hyvä paketti siitä, mitä armeijassa tehdään.

Hakeuduin kurssille, koska halusin nähdä miten itse kestän tämän kurssin ja miten pärjään koulutuksissa. Halusin tietää ennakkoon omat heikkoudet ja vahvuudet, jotta olisin valmistautuneempi palvelukseen. Halusin myös nähdä etukäteen armeijan arjen alokkaan silmin.

Alokkaan alkeet-kurssi

Kuva: Saana Leppäkoski

 

Tule mukaan merihenkiseen toimintaan tuottamaan turvallisuutta yhdessä!

Seuraa MPK:n koulutuskalenteria ja tule mukaan koulutustapahtumiin! https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri ja seuraa toimintaamme Meripuolustuspiirin Facebook-sivuilla.

Teksti: Eeva Keränen, Petri Pääkkönen

Kuvat ja haastattelut: Saana Leppäkoski

Arkisto

  • No categories