Siirry sisältöön

Kesäyön marssille osallistuivat ystävykset Sirkka Ojala, Marika Päällysaho, Sivi Aalto ja Hannele Heino. Kuva: Juha Happonen

19.07.2021

Viime lauantaina Tampereella marssittiin koko kansan liikuntatapahtuma, Tampereen Kesäyön marssi. Tapahtuman perinteet juontaa 20 vuoden taakse, jolloin se perustettiin edistämään reserviläisten itsenäistä kuntoilua. Nykyisin kesäyön marssit ovat suunnattu kaikille liikunnasta ja kunnostaan kiinnostuneille, ja niiden tarkoituksena onkin kannustaa ihmisiä pitämään huolta fyysisestä jaksamisestaan.

Tapahtuma jouduttiin perumaan viime vuonna koronan vuoksi ja hienoinen pelko asian suhteen oli vielä tänäkin vuonna. Kesäyön marssi saatiin kuitenkin järjestettyä onnistuneesti, ja terveysturvallisuus otettiin edelleen huomioon.

­­— Lähtö ei ole nyt yhteislähtönä, vaan lähdetään ilmoittautumisjärjestyksessä pienryhmissä, MPK Hämeen piiripäällikkö Matti Eskola kertoi ennen marssin alkua. Yhteistä alkulämmittelyä ei myöskään järjestetty.

Tapahtumaan osallistui kaiken kaikkiaan noin 200 osallistujaa. Kuva: Juha Happonen

 

Kesä antoi parastaan kävelijöille

Marssimaan pystyi kolmesta marssiluokasta juuri itselle sopivan matkan: lyhin matka oli 12 km, keskipituinen 25 km ja pisin oli maratonmatka 42 km. Tampereen Kesäyön marssin johtajalta Heikki Kivikolta tiedusteltiinkin, miten marssille oli suositeltu valmistautumaan.

Ohjeena oli käydä tekemässä lenkkiä ja kävellä, ei nyt välttämättä 40 kilometriä, mutta pidempiäkin lenkkejä ja valmistautua jo muutamia viikkoja ennen tapahtumaa.

Suomen kesä antoi parastaan ja marssin aikana hellerajat paukkuivatkin reilusti. Aiheuttivatko komeat kesälukemat kenties haasteita marssimiselle?

—  Nyt on tavallaan hyvä tilanne, kun tätä lämpöä on ollut kauan. Elimistö on jo tottunut lämpötilaan ja osataan ehkä tankata enemmän. Nestepuoli tässä onkin tärkein, Kivikko avasi tilannetta.

Marssireitin varrelle oltiin järjestetty huoltopisteet 5 km välein. Pisteet tarjosivat osallistujille mm. mehua, urheilujuomaa, vettä ja pientä purtavaa. Kaikille huoltopisteille oli järjestetty myös ensiapuvalmius.

Huoltopisteet tarjosivat osallistujille tankkausta suorituksen aikana. Kuva: Juha Happonen

 

Liikkumaan hymyssä suin

Marssille olikin osallistumassa paljon innokkaita kuntoilijoita. Mukaan olivat lähteneet myös Ilkka Korhonen poikansa Tuomas Korhosen kanssa. Heille marssin pisimpään maratonmatkaan osallistuminen olikin jo suorastaan perinne.

— Tämä on porkkana kuntoiluun. On pakko kuntoilla, että jaksaa sitten marssia, vanhempi Korhonen nauroi.

—  Ollaan erityisen iloisia siitä, että tämä on nyt taas livenä, kun viime vuonna tapahtumaa ei ollut ollenkaan, hän jatkoi.

Ilkka Korhonen osallistui yhdessä poikansa Tuomas Korhosen kanssa Kesäyön marssille jo viidettä kertaa. Kuva: Saija Kuisma

 

Osallistumassa oli myös Tampereen apulaispormestari ja tapahtuman suojelija Aleksi Jäntti. Kysyimme häneltä, millaisen taktiikan hän oli valinnut päivän tapahtumaan?

—  Ajattelin olla hyvällä mielellä alusta loppuun asti, Jäntti hymyili.

—  Jos siellä joku kovaa menee, niin ehkä sitten lähden siihen kylkeen kiinni, mutta mitään kiirettä itselläni ei ole. Hymyssä suin alusta loppuun, se on taktiikka, hän kertoi.

Marssille osallistui myös Tampereen apulaispormestari ja kesäyön marssin suojelija Aleksi Jäntti. Kuva: Saija Kuisma

 

Tapahtuma sujuikin iloisissa tunnelmissa loppuun saakka. Järjestelyt toimivat moitteetta ja osallistujien hyvä fiilis kantoi maaliin asti. Viimeiset marssijat saapuivat perille puolen yön jälkeen.

Marssiin osallistuneet Korhoset kertoivat jälkikäteen kokemuksen olleen mukava. Kaikki sujui hyvin, vaikka Ilkka päätyi tiputtamaan matkansa 25 kilometriin paljon puhuttaneiden Piispalan portaiden vuoksi. Kaksikko miettikin jättävänsä portaiden kipuamisen jatkossa yhteen kertaan, mikäli tulevaisuudessa marssisivat uudelleen juuri Tampereella. Yhteistä marssiperinnettä he aikoivatkin jatkaa.

Kesäyön marssia harkitseville Korhoset haluavat vinkata, että marssireiteiltä näkee uusia maisemia, joita ei näe esimerkiksi autolla. Marssiin osallistuminen on myös motivoiva porkkana omaan arkikuntoiluun.

Ja sitähän se on, kaikenikäisille.

Ilkka Korhosen sanoin siis: Tervetuloa mukaan rohkeasti, omilla resursseilla ja omaan tahtiin!

Teksti: Saija Kuisma
Kuvat: Juha Happonen ja Saija Kuisma

Arkisto

  • No categories