Siirry sisältöön
Kolme sotilasta etenee tiiviissä muodostelmassa punaisen talon nurkalla.

Rakennetun alueen taistelu on suosituimpia MPK:n koulutuksen aiheita, ja kuuluu myös keskeisenä paikallisjoukkojen taistelijoiden osaamiseen. Kuva: Tommi Korhonen

01.03.2022

Teksti: Miia Iivari
Kuvat: Korhonen Tommi ja Pasi Lindroos

Vapaaehtoinen maanpuolustus- ja kokonaisturvallisuuskoulutus kiinnostaa nyt ennennäkemättömällä tavalla. Maanpuolustustahto Suomessa on vahvaa. Monet kurssit ovat jo täynnä ja uusia avataan.

Yhteydenotot ja ilmoittautumiset kasvussa

Maanpuolustuskoulutusyhdistykseen (MPK) on tullut viime aikoina paljon yhteydenottoja ja kyselyitä, miten toimintaan pääsisi mukaan.  MPK:n järjestämä vapaaehtoinen maanpuolustus- ja kokonaisturvallisuuskoulutus sopii kaikille Suomessa. Osa sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta vaatii ennakkotietoja ja on suunnattu reserviläisille, mutta sopivaa koulutusta löytyy kaikille.

MPK:n kotisivujen kävijämäärä on kymmenkertaistunut, ilmoittautumisten määrä koulutuskalenterissa on viisinkertaistunut ja kasvu jatkuu edelleen. Myös monet MPK:n sitoutuneet kouluttajat ja muut asiantuntijat ovat kertoneet olevansa käytettävissä, jos heidän asiantuntijuuttaan tarvitaan aiempaa enemmän.

— Kasvanut yhteydenottojen määrä ja koulutuksen kysynnän jatkuva kasvu kertovat vahvasta maanpuolustustahdosta sekä halusta varautua. Suomalaisten maanpuolustustahto on kyselyjen perusteella korkea ja lisääntynyt hakeutuminen vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen kertoo samaa kieltä, toteaa MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula.

Ennen pandemiaa MPK:n koulutuksiin kirjattiin vuosittain noin 50 000 osallistumiskertaa ja vuonna 2021 osallistumiskertoja oli noin 33 000. Viime päivinä päiväkohtaiset ilmoittautumismäärät ovat noin viisi kertaa suurempia kuin samaan aikaan vuonna 2019.

— Olemme verranneet lukuja normaalivuoteen 2019, niin että koronan vaikutus voidaan poistaa tilastoista. Normaalisti ilmoittautumisia tulee noin 150 päivässä ja nyt viime päivinä niitä on tullut noin 700 päivässä ja suunta näyttää kasvavan, kertoo MPK:n koulutusjohtaja Timo Mustaniemi.

Verkkokoulutus suosittua

Verkkokoulutuksiin ilmoittautui viikonlopun aikana opiskelijoita kolminkertainen määrä normaaliin verrattuna. Erityisesti sotilastaktiikan peruskurssit ovat suosittuja, ja niihin on ilmoittautunut satoja ihmisiä vuorokaudessa. Myös Jyväskylän yliopiston kanssa yhdessä toteutetulle Kansalaisen kyberturvallisuus  -kurssille on alle viikossa tullut kymmenkertainen määrä uusia ilmoittautumisia.

— Maata voi ja pitää puolustaa monella tavalla. MPK:n kursseilla reserviläinen voi kerrata aikaisemmin opittua tai hankkia uusia taitoja. Jokaisen vastuulla on omalta osaltaan pitää huolta tieto- ja informaatioturvallisuudesta ja ehkäistä näin väärän tiedon leviämistä. Tähän kaikkeen saa valmiuksia MPK:n koulutuksista, summaa hallituksen puheenjohtaja Hannula.

Siviiliasuinen kurssilainen ampuu reserviläiskiväärillä.

MPK tarjoaa ase- ja ampumakoulutusta, johon voivat osallistua kaikki riippumatta siitä, onko taustalla suoritettu asepalvelus tai ei lainkaan ampumakokemusta. Ammunnan peruskursseilla perehdytään turvallisen ammunnan perusteisiin. Kuva: Pasi Lindroos

Kurssien määrää lisätään

Maanpuolustuskoulutuksen kasvanut kysyntä on saanut etenkin jo aiemmin suositut kurssit kuten ammunnan, taistelu rakennetulla alueella ja sotilaspoliisitoiminnan kurssit täyttymään ennätystahtia. Suosittujen kurssien tarjontaa lisätään ympäri Suomea mahdollisimman pian. Koulutuksen järjestäminen vaatii vapaaehtoisien kouluttajien lisäksi sekä tiloja ja materiaalia Puolustusvoimilta.

Koulutuksista kiinnostuneiden kannattaa tutustua oman lähialueen koulutustarjontaan ja olla yhteydessä oman alueen piiriin. Yleisiä maanpuolustustaitoja tukevissa koulutuksissa on vielä tilaakin. Esimerkiksi fyysisen kunnon ylläpitoa tukevia marsseja tulee vielä pitkin kevättä ja kesää.

Lisätietoja:

Mika Hannula
MPK:n hallituksen puheenjohtaja
p. 040 033 1838

Timo Mustaniemi
Koulutusjohtaja
p. 045 180 3323

Taustamateriaalia:

Miia Iivari
Viestintäpäällikkö
p. 050 522 0024

Arkisto

  • No categories