Siirry sisältöön
Maastopukuinen mieshenkilö katsoo aseen tähtäimen läpi.

Ampumamatkat vaihtelevat 500 ja 1000 metrin välillä, joten haastetta riittää. Oman mausteensa koulutukseen tuo erittäin tuulinen sää puuskien ollessa jopa yli 20 m/s. Kuva: Pasi Lindroos

27.03.2022

Yli 400 vapaaehtoisen maanpuolustuksen osaajaa ja reserviläistä osallistui kolmipäiväiseen harjoitukseen Lohtajalla

MPK:n harjoitukset eri puolella Suomea ovat olleet täydempiä kuin koskaan. MPK Pohjanmaan 20:nteen Pauha-harjoitukseen osallistui  ennätysmäärä vapaaehtoisesta maanpuolustuskoulutuksesta kiinnostuneita. Tarkka-ammuntakurssi oli yksi harjoituksen suosituimmista.

Lohtajan ampuma-alueella on ollut tavallista enemmän vilinää kuluneena viikonloppuna. Käynnissä on ollut MPK Pohjanmaan maanpuolustuspiirin vuoden pääharjoitus PAUHA22, johon on kuulunut viiden kouluttavan kurssin lisäksi Puolustusvoimien kertausharjoitus sekä erilaisia tukitoimintoja.

Yksi kouluttavista kursseista, Tarkka-ammunnan jatkokurssi: Asekortin laatiminen, on tarjonnut haastavia sääolosuhteita sekä nousujohteista koulutusta. Pohjanmaan maanpuolustuspiirillä on pitkät perinteet tarkka-ampujatoiminnan koulutuksesta; kolmea peruskurssia ja niitä seuraavia jatkokursseja järjestetään säännöllisesti, ja ne ovat täyttyneet jo hyvissä ajoin ennen kurssin alkua.

Ampuja laskee luodin lentorataa.

Kovat tuulenpuuskat toivat ammuntaan oman haasteensa. Ampuja joutuu ottamaan riittävästi ennakkoa sivulle osuakseen tauluun. Kuva: Kirsi Kanerva

Kurssinjohtaja Pauli Salo, Pohjanmaan piirin koulutuspäällikkö, kertoo että tarkka-ammuntakoulutusta toteutetaan tehokkaasti niin etä- kuin lähijaksojen avulla:

— Jokaisella kurssilla on ensin yhden illan mittainen teoriaosuus Teams-luentona. Tätä seuraa PVMoodlessa suoritettava etäjakso, jossa opiskellaan lisää teoriaa, tehdään tehtäviä ja suoritetaan koe. Ilman etäjakson suorittamista ei voi osallistua käytännön jaksolle.

Kolmipäiväiseen kurssiin kuuluu kaksi eri koulutusaihetta, joita ryhmät opiskelevat yhden päivän kutakin. Ensimmäisellä rastilla kurssilaiset ampuvat paikoiltaan eri etäisyyksillä oleviin maaleihin ja käyttävät dopler-tutkaa, jolla voidaan mitata luodin lentorataa ja nopeuksia. Toisena rastina on liikemaalirata, jossa moottorilla kulkeva vaunu kuljettaa 50 x 50 cm kokoista maalilevyä 20 km/h junan kiskoja pitkin. Ampumamatkat vaihtelevat rasteilla 500 ja 1000 metrin välillä, joten haastetta riittää. Oman mausteensa koulutukseen tuo erittäin tuulinen sää puuskien ollessa jopa yli 20 m/s.

Ainutlaatuista oppia upeissa maisemissa: “No onhan tää ihan mahtavaa!”

Mika Tuomola ja Jenni Takala-Tuomola käyvät aktiivisesti tarkka-ammuntakursseilla kouluttamassa. Kurssilaiset ovat heidän mukaansa pärjänneet hyvin haasteista huolimatta. Kuva: Pasi Lindroos

Ensimmäisen rastin kouluttajat Jenni Takala-Tuomola ja Mika Tuomola ovat tuttu näky tarkka-ampujakursseilla. Aviopari harrastaa ammuntaa yhdessä, ja onkin päätynyt MPK:n ampumakurssien ja sovelletun reserviläisammunnan (SRA) kautta myös tarkka-ampujakouluttajaksi.

— Kävimme alun perin oppilaina näillä kursseilla ja sitä myöten ajauduimme koulutustehtäviin. Vuodessa käytämme varmaan ainakin 10 viikonloppua näiden kurssien kouluttamiseen, Tuomola kertoo.

Tuuliset olosuhteet ovat tarjonneet erityislaatuista haastetta kurssilaisille, mutta tämä nähdään hyvänä tilaisuutena kehittyä.

— Keli on hyvin haastava. Aamulla näkyvyyttä ei ollut käytännössä ollenkaan, mutta onneksi sää kirkastui ennen ammunnan aloittamista. Koulutus on edennyt hyvin tähän asti, varmasti jokainen meistä on tämän päivän jälkeen taas monta askelta pidemmällä opitun tiedon suhteen, Takala-Tuomola toteaa.

Pari muistuttaa, että toimintaan kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan, jos kiinnostava kurssi löytyy:

— Täällä on aivan uskomatonta porukkaa ja erinomaista koulutusta saatavilla. Ja toki hyviä kokemuksia. Mukaan vaan kaikki kiinnostuneet.

Samaa toteavat myös toisen rastin kurssilaiset, isä Pasi Peltokangas ja tytär Maria Peltokangas.

— Jos yhtään tuntuu siltä, että voisi harkita kurssille osallistumista, kannattaa tulla edes kokeilemaan. Siinä ei ainakaan menetä mitään. Useimmille kursseille ei tarvitse edes omistaa mitään varusteita ja verkkokursseilta on hyvä aloittaa matalalla kynnyksellä, Peltokankaat kannustavat.

Isä ja tytär toimivat myös tarkka-ampujakouluttajina, mutta halusivat lähteä nyt ampumaan ja kehittämään taitojaan:

— Ensi kerralla ollaan kyllä menossa kouluttamaan, Peltokankaat naurahtavat.

— Välillä on mukavaa olla ihan vain osallistumassa ja katsoa mitä muut opastavat.

Tarkka-ammunnasta on tullut yhteinen harrastus isälle ja tyttärelle. Kursseille lähdetään aina kun ehditään. Kuva: Pasi Lindroos

Kovat tuulenpuuskat ovat tuoneet haasteita erityisesti liikkuvan maalin ammuntaan, mutta Peltokankaat pitävät olosuhteita hyvänä oppimistilanteena. Jo valmiiksi haastavat rastit ovat nyt entistä monipuolisempia eikä vastaavia olosuhteita ole tullut vastaan missään muualla.

Heidän polkunsa vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa sai alkunsa, kun Maria oli vielä nuori. Tytär seurasi isänsä esimerkkiä ja lähti mukaan MPK:n kursseille asepalveluksen suoritettuaan.

— Vuonna 2019 menimme siskoni kanssa ensimmäiselle Paulin johtamalle tarkka-ampujakurssille ja siitä jäimme koukkuun. Yritämme mennä aina jokaiselle kurssille, mitä Pauli täällä järjestää, Maria kertoo.

Vapaaehtoinen maanpuolustus onkin perheen yhteinen harrastus.

— Päädyin metsästyksen kautta MPK:n ampumakursseille kehittämään ampumataitoani. Maanpuolustus on minulle tärkeä tapa kehittää ja ylläpitää näitä taitoja, Pasi toteaa.

Myös Maria on samaa mieltä:

— MPK:n kursseilta oppii uusia asioita ja pääsee soveltamaan sitä, mitä on oppinut varusmiespalveluksen aikana. On mahtavaa, että olen saanut yhteisen harrastuksen isän kanssa ja pääsemme tutustumaan myös muihin ihmisiin, jotka ovat kiinnostuneita samasta aiheesta.

Lisää tunnelmia PAUHA22 -harjoituksesta MPK Pohjanmaan maanpuolutuspiirin sivuilla sekä Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/PAUHAHarjoitus

Kuvat: Kirsi Kanerva ja Pasi Lindroos
Teksti: Milja Muikku

Arkisto

  • No categories