Siirry sisältöön

19.12.2024

MPK:n tuottaa osaamista Suomen maanpuolustukseen järjestämällä sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta, erityisesti toteuttamalla yhdessä puolustusvoimien kanssa sovitut puolustusvoimien sotilaallisia valmiuksia palvelevat kurssit. Lisäksi MPK järjestää avointa maanpuolustuskoulutusta (AVOIN), johon kuuluu nuorille, naisille ja myös erityisryhmille suunnattua tutustumistoimintaa sekä tiedotus- ja valistustoimintaa. Omana kokonaisuutenaan MPK järjestää kokonaisturvallisuuteen liittyvää koulutusta, jolla lisätään kansalaisten turvallisuustaitoja ja -tietoja. Tämä vapaaseen yhdistystoimintaan liittyvä varautumis- ja turvallisuuskoulutus tukee sisäministeriön hallinnonalalle asetettujen vaikuttavuustavoitteiden saavuttamista vahvistamalla yhteiskunnan kriisinsietokykyä ja suomalaisten turvallisuudentunnetta.

Tarjonnasta löytyy jokaiselle jotain, aselajista ja koulutushaarasta riippumatta

Koulutusohjelmat ohjaavat MPK:n koulutusta. Niiden avulla yhtenäistetään koulutusta valtakunnallisesti ja varmistetaan, että koulutetaan MPK:n strategian mukaisia ja puolustusvoimien edellyttämiä asioita. Puolustusvoimat hyväksyy MPK:n julkisiin hallintotehtäviin liittyvät koulutusohjelmat. Tällä hetkellä hyväksyttyjä koulutusohjelmia on jo yli 50 kappaletta. Koulutusohjelmia on käytössä perinteisistä aselajisisällöistä kyberkoulutukseen, nuorten koulutuksesta, erityisryhmien koulutuksesta sekä esikuntatyöskentelystä sodan oikeussääntöihin.

MPK tarjoaa nousujohteisen koulutuksen myös kouluttajatehtävistä kiinnostuneille

MPK:n Kouluttajakoulutus on myös kolmiportainen kokonaisuus, joka jakautuu perus-, jatko- ja erikoiskursseihin.

Kouluttajan peruskurssilla opitaan kouluttamisen ja kouluttajana kehittymisen perusteet. Kurssit soveltuvat kaikille kouluttajana toimimisesta kiinnostuneille, ja niiden hyväksytty suorittaminen mahdollistaa toimimisen itsenäisenä, omasta koulutusaiheesta vastaavana kouluttajana MPK:n kursseilla.

Kouluttajan jatkokurssi ja kurssinjohtajakoulutus ovat peruskurssin suorittaneille tai vastaavat tiedot osoittaneille tarkoitettuja, osaamista laajentavia koulutuksia. Jatkokurssilla ja kurssinjohtajakoulutuksessa perehdytään viikonlopun kestävän kurssin suunnitteluun ja johtamiseen. Jatkotason koulutusten hyväksytty suorittaminen mahdollistaa kurssinjohtajan tehtävässä toimimisen.

Harjoituksenjohtajan erikoiskurssilla osaamista syvennetään useista kursseista koostuvien harjoituskokonaisuuksien johtamiseen. Erikoiskurssi on pääasiassa tarkoitettu kokeneille kurssinjohtajille, jotka ovat halukkaita toimimaan harjoitusten johtajina.

Tule mukaan jakamaan osaamistasi MPK:n kouluttajana!

Turvallisuus tehdään yhdessä

Kokonaisturvallisuus on yhteistoimintamalli, kehys yhdessä tekemiselle. Yhteistoimintamallissa toimijat jakavat ja analysoivat turvallisuutta koskevaa tietoa, suunnittelevat ja harjoittelevat yhdessä. Ennakointi kuuluu tärkeänä osana varautumistyöhön: näin voidaan vastata tulevaisuuden turvallisuushaasteisiin ja ehkäistä niitä. Suomalaisen kokonaisturvallisuuden mallissa koko kansalaisyhteiskunta on mukana turvallisuustyössä. Maanpuolustuskoulutus MPK:n Kotiseutuharjoitukset ovat osa toimia, joilla järjestökentän ja vapaaehtoistoimijoiden resurssit ja osaaminen saadaan tehokkaammin tukemaan alueellista ja paikallista varautumista.

Esimerkiksi öljyntorjuntaharjoitus on toteutettu yhteistoiminnassa WWF:n öljyntorjuntajoukkojen kanssa tukeutuen Upinniemen varuskuntaan. Kurssilaisten lisäksi harjoitukseen on osallistunut Suomen Punaisen Ristin, Suomen ympäristökeskuksen, Suomen Meri- ja Lentopelastuseurojen sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen henkilökuntaa.

Tutustu ja osallistu toimintaamme Tutustu tarkemmin koulutuskalenteriimme https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri ja seuraa toimintaamme Meripuolustuspiirin Facebook-sivuilla.

Arkisto

  • No categories