Siirry sisältöön

20.11.2024

Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi 2024 päättyi juhlavasti pyhäinpäivänä Tuusulassa

Tasan kello 9.00 pyhäinpäivän aamuna kajahti Jääkärimarssi soimaan Tuusulan koulutuspaikalla. MPK Etelä-Suomen soittokunta johtajanaan MPK:n ylikapellimestari Pasi-Heikki Mikkola oli omalta osaltaan luomassa juhlatunnelmaa Miehistöstä aliupseeriksi -kurssin (MAUK) 2024 päätösjuhlaan.

Päätösjuhlan avaussanat lausui MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö Vesa Sundqvist, joka kertoi nyt päättyneen kurssin olleen iso luottamuksen osoitus MPK:lle, sillä se oli ensimmäinen MPK:n järjestämisvastuulla pidetty kurssi. Jo nyt voidaan sanoa, että MPK:n ja Puolustusvoimien yhteistyönä toteutettava kurssi antaa merkittävää lisäarvoa sen toimeenpanoon.

Piiripäällikkö oli myös erittäin tyytyväinen siitä, että digiloikka kurssin osalta on tehty – kaikki materiaali on nyt MPKMoodlessa ja näin tätä aineistoa on helppo hyödyntää jatkossa tulevien kurssien suunnittelussa ja toimeenpanossa.

– Harvoin saa mikään MPK:n kurssi näin hyvän lähdön, kun Tšekin asevoimien komentaja, kenraaliluutnantti Karel Řehka, Kaartin jääkärirykmentin komentaja, eversti Matti Honko ja MPK:n hallituksen puheenjohtaja Juha Parkkonen tutustuivat kurssin koulutukseen heti sen alkupäivinä. Kaikkinensa kiinnostus tätä pilottikurssia kohtaan on ollut iso sekä MPK:n että Puolustusvoimien johdon suunnasta. Kouluttajat ovat myös kokeneet, että he ovat oppineet paljon itsekin vuoden mittaisen kurssin aikana, totesi Sundqvist.

– Tänään on teidän päivänne arvoisat kurssilaiset ja kouluttajat.

Kurssilaisten osaaminen ja kriisinsietokyky testattiin MAUK 2024:n päättöharjoituksessa, joka toteutettiin kuuden vuorokauden kertausharjoituksena. Maavoimien koulutuspäällikkö eversti Hannu Teittinen, Uudenmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Tatu Mikkola ja MPK:n hallituksen puheenjohtaja Juha Parkkonen tarkastivat harjoituksen Santahaminassa 1.11.2024 keskustellen kurssin kouluttajien ja kurssilaisten kanssa sekä joukon mukana marssien evakuointiharjoituksessa. Kuva Vesa Sundqvist.

Puolustusvoimat nojaa hyvin koulutettuun reserviin

Juhlapuheen tilaisuudessa piti MPK:n hallituksen puheenjohtaja Juha Parkkonen, joka kertasi vapaaehtoisen maanpuolustuksen tilannetta ja kehityskulkua kylmän sodan päättymisen jälkeen. Hän mainitsi, että MPK perustettiin vuonna 1993 rekisteröitynä yhdistyksenä ja naiset pääsivät vapaaehtoiseen asepalvelukseen vuonna 1995. Puolustusvoimat järjesti ensimmäisen Miehistöstä aliupseeriksi -kurssin vuonna 2005. Kurssilla koulutettiin motivoituneita reserviläisiä miehistöstä aliupseeriksi. Ensimmäinen kurssi kesti lähes vuoden ja siihen kuului etäopiskelun lisäksi yhteensä 43 vuorokautta lähiopetusta ja maastoharjoituksia. Koulutuksen tavoitteena oli silloin ja on yhä tukea Puolustusvoimien tarvetta.

Nyt päättyneelle ensimmäiselle MPK:n toteuttamalle kurssille on osallistunut myös Puolustusvoimien palkattua henkilöstöä. Kurssi antaa heille myös muodollisen pätevyyden virkauralla etenemiseen. Parkkonen totesi, että tämä osoittaa koulutuksen korkeaa tasoa sekä kuvastaa hyvin MPK:n asemaa puolustusvoimien strategisena ja operatiivisena kumppanina.

– Onnittelen teitä suorittamastanne kurssista. Kantakaa kurssista kertovaa merkkiä ylpeydellä, totesi Parkkonen ja kiitti erityisesti kurssin vapaaehtoisia kouluttajia sanoin:

– Olette malliesimerkki suomalaisesta reservin osaamisesta, jota myös liittolaisemme arvostavat.

Maavoimien koulutuspäällikkö, eversti Hannu Teittinen totesi omassa puheenvuorossaan, että sodankäynti on vuosien ja vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta keskiössä on yhä sotilas. Puolustusvoimat nojaa hyvin koulutettuun reserviin.

– Olette ottamassa uutta askelta tämän kurssin jälkeen, johtajina. Teidät valittiin kurssille monen sadan hakijan joukosta. Pitäkää yllä samaa, hyvää tasoa, jota näimme eilen Santahaminassa, sanoi Teittinen viitaten edellispäiväiseen käyntiinsä kurssin päättöharjoituksessa.

Miehistöstä aliupseeriksi -kurssin 2024 päätösjuhla pidettiin Puolustusvoimien kurssikeskuksessa Tuusulassa 2.11.2024. Puolustusvoimien tervehdyksen esitti eversti Hannu Teittinen ja juhlapuheen piti MPK:n hallituksen puheenjohtaja Juha Parkkonen. Kuva Vesa Sundqvist.

MAUK opettaa johtamistaitoja ja kouluttaa johtajia

Kurssinjohtaja, valmiuspäällikkö Juho Tiainen palkitsi yhdessä piiripäällikön kanssa alla mainitut kurssilaiset ryhmiensä esitaistelijoina seuraavin sanoin:

Jouni Haukka: johdit ryhmääsi isällisellä asenteella ja omalla esimerkilläsi.

Jori Mäkelä: olit koko kurssin ajan ryhmäsi käytettävissä ja olet kärsivällisesti ohjeistanut heitä, tukeutuen vahvaan omaan osaamiseesi.

Jenni Rossi: positiivinen ja periksiantamaton johtamistyylisi on ollut inspiroiva koko ryhmällesi.

Kurssin priimuksena palkittiin Antti Virtanen: vuorovaikutustaitosi, erinomaiset sotilaan perustaitosi ja opintomenestyksesi ovat olleet ilo seurata koko kurssin ajan. Johdat joukkoja edestä selkeällä ja määrätietoisella otteella.

Maanpuolustusmitalilla palkittiin kurssinjohtaja, pääkouluttaja ja ryhmien kouluttajat: Juho Tiainen, Miika Koistinen, Marjo Kauppinen, Joonas Liimatta, Kai Saastamoinen, Joni Sariola, Jan Söderholm ja Henri Tourunen. Aliupseerikoulun todistukset ja kurssimerkit jaettiin kaikille kurssilaisille, joita oli 22. Kurssilaisista kolme on Puolustusvoimien palveluksessa olevaa henkilöä.

Kurssin priimukselle luovutettiin MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin plaketti ja MPK-puukko MAUK 2024 -kaiverruksella. Ryhmiensä esitaistelijat palkittiin niin ikään samaisilla puukoilla. Kuva Vesa Sundqvist.

Kurssi on ollut hyvä ja opettava kokemus kurssilaisille, kouluttajille sekä johdolle

Kouluttajista Jan Söderholm kertoi kurssin opettaneen johtajavalmiuksia – syväjohtamisen kulmakivien kautta opetettiin ryhmän johtamista. Normaalisti aselajeja kouluttava Söderholm kertoi oppineensa lisää johtamistaitojen opettamisesta ja oppineensa myös johtamisesta samalla itsekin lisää. Alussa eri tasolla olleet kurssilaiset ovat nyt saavuttaneet saman tason – alun haasteena olikin saada kaikki samalle viivalle.

– Hyvä johtaja johtaa omalla esimerkillä.

Kurssilaisista osa kertoi kurssin 30 opintopisteen kokonaisuuden vaatineen runsaasti työtunteja ja olleen fyysisesti vaativa, mutta opintokokonaisuus oli mielekästä uuden oppimista. Kurssi antaa heille myös muodollisen pätevyyden virkauralla etenemiseen. Kurssi mahdollistaa reserviläisen etenemisen vaativimpiin tehtäviin ja antaa viranhakukelpoisuuden Puolustusvoimien tehtäviin.

Kurssinjohtaja, valmiuspäällikkö Juho Tiainen lähti mukaan kurssinjohtajaksi hyvillä ja varmoin mielin, koska tukena oli vapaaehtoisten kouluttajien ja tukihenkilöiden, sekä MPK:n palkatun henkilöstön muodostama vahva koneisto. Oman piirin, Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin, sekä Kaartin jääkärirykmentin tuki on ollut koko kurssin ajan korvaamaton voimavara ja mahdollistanut kurssin läpiviennin suunnitellulla tavalla.

– Saimme Puolustusvoimilta vahvan ohjauksen ja kurssi nojaa tukevasti myös olemassa olevien, koulutusohjelmien mukaisten kurssien varaan, kuten Reserviläisjohtaja-kurssikokonaisuuksiin (MPK RESJOHT 1 & 2) ja Kouluttajakurssiin (MPK K1).

Tiainen kokee, että toiminnan vapaus ja luottamus osapuolten kesken on ollut vahvaa koko kurssin ajan.

– Sitä arvostan suuresti.

Päätösjuhlan sinetöi Aliupseerikoulun kurssimerkillä eli AUK:n ristillä koristellut täytekakut. Tyylikäs päätös hienolle kurssille. Kuva Vesa Sundqvist.

Operatiivinen kumppanuus tuottaa tulosta

Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi oli kuluvana vuonna ensimmäistä kertaa Maanpuolustuskoulutus MPK:n järjestämisvastuulla. Kurssin toimeenpanosta vastasi MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri Kaartin jääkärirykmentin tuella.

Vuodesta 2025 alkaen kursseja järjestetään vuosittain kaksi; ensi vuonna MPK Lounais-Suomen maanpuolustuspiiri toteuttaa kurssin Säkylässä Porin prikaatin tuella ja MPK Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri Kajaanissa Kainuun prikaatin tukemana. Vastuu kurssilaisten valinnasta pysyy yhä Puolustusvoimilla. Hakijoita on ollut aiemmin joka toinen vuosi järjestetylle kurssille lähes 500, mutta kurssille on hyväksytty vain 25 henkilöä. Kurssikohtaista vahvuutta onkin jo nostettu 30:een eli ensi vuodesta alkaen oppiin pääsee vuosittain 60 reserviläistä. Tämä on erinomainen kehityssuunta, sillä sitä parempi mitä enempi reserviläinen kouluttaa reserviläistä.

Kirjoittajat: Jaana Siljander ja Vesa Sundqvist

Arkisto

  • No categories