Siirry sisältöön
SAKO ARG S 40 – MPK -kivääri

Uudentyyppinen SAKO ARG S 40 – MPK -kivääri luovutettiin MPK:n koulutuskäyttöön Kuva: Karo Holmberg/MPK

31.07.2024

SAKO ARG S 40 – MPK -kivääri luovutettiin MPK:n koulutuskäyttöön. Se on MPK:n käytössä uusi asetyyppi, joka on suunniteltu vastaamaan reserviläisten ampumakoulutustarpeisiin. Kiväärejä toimitetaan syksy aikana kaikkiin MPK:n piireihin.

Täysin uusi ase ampumakoulutuksen tarpeisiin

Ase on Sakon MPK:n reserviläisten sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen tarpeisiin kehittämä AR-15 tyyppinen itselataava kertatuliase. Sillä pystytään ampumaan Puolustusvoimien ammuntojen mukaisia perusammuntoja ja se voidaan varustaa erilaisilla lisävarusteilla. Aseessa on 16-tuumainen piippu ja aseen kaliiberi on 223 REM. Ase on myös yhteensopiva 5,56 x 45 Nato-patruunan kanssa.

— Testien mukaan aseen tarkkuus ja toimintavarmuus vastaa hyvin MPK:n tarpeita. Ase on helppokäyttöinen ja se sopii monen tasoisille ampujille aina kokeneesta ampujasta aloittelijaan, tiivistää MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo.

SAKO ARG S 40 – MPK -kivääri on yksinkertainen käyttää, se sopii oikea tai vasenkätiselle ja sitä voi säätää 150-200 cm pitkälle ampujalle. Ase sopii hyvin koulutusaseeksi. Se on pitkäikäinen ja sillä turvallisen aseenkäsittelyn kouluttaminen on helppoa.

Asehankinta käynnistyi keväällä 2022 ja hankinnan testivaiheessa oli mukana 10 eri tuotetta seitsemältä eri toimittajalta. Hankinnan kokonaisarvo on noin 1,6 miljoonaa euroa. Hankinnan mahdollisti Maanpuolustuksen kannatussäätiön tuki ja MPK:n vapaaehtoisista sitoutuneista sekä henkilökunnasta muodostetun asehankintatyöryhmän pitkäjänteinen työ.

Vastaus kohonneeseen koulutuskysyntään

MPK:n ase- ja ampumakoulutuksen kysyntä on kasvanut moninkertaiseksi Ukrainan sodan eskaloitumisen jälkeen. Uuden koulutuskaluston saaminen täydentää MPK:n jo olemassa olevaa asekalustoa, niin että koulutusta pystytään tarjoamaan enemmän.

— Nyt kun saamme uudet aseet ase- ja ampumakoulutuskäyttöön, pystymme paremmin vastaamaan korkeaan koulutuskysyntään koko maan alueella, kertoo Lehtisalo.

Ammunnanjohtaja esittelee uutta Sakon kivääriä ampumaradalla Upinniemessä

MPK Meripuolustuspiirin koulutuspäällikkö Erko Ahervuo esittelee uutta Sakon kivääriä ampumaradalla Upinniemessä.
Kuva: Karo Holmberg/MPK

 

Ensimmäiset aseet ovat jo saapuneet MPK:n piireihin ja koulutuksen käynnistyvät jo elokuussa. Syksyn kuluessa kiväärit toimitetaan kaikkiin MPK:n piireihin.

Lisätietoja:

Antti Lehtisalo
MPK:n toiminnanjohtaja
p. 050 388 3088

Juho Raulo
juho.raulo@mpk.fi
MPK:n valmius- ja turvallisuuspäällikkö
p. 050 565 1180

Arkisto

  • No categories