Siirry sisältöön
MPK:n puheenjohtaja Mika Hannula pitämässä puhetta puhujapöntössä

21.04.2022

MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula piti vuosijuhlan juhlapuheen ja kiitti heti aluksi MPK:n palkattua henkilökuntaa ja sitoutuneita vapaaehtoisia, jotka ovat joustaneet kiitettävällä tavalla kolmen ison yllätyksen edessä.

Hannulan mukaan kuluneet reilut kaksi vuotta ovat tuoneet mukanaan kolme isoa yllätystä, joiden hoitamiseen on tarvittu MPK:n palkatun henkilökunnan sekä sitoutuneiden vapaaehtoisten joustavuutta.

Keväällä 2020 MPK:n koulutus jouduttiin ajamaan lähes kokonaan alas koronapandemian vuoksi. Tämä oli se ensimmäinen yllätys. Onnistuimme kuitenkin sopeutumaan ja teimme digiloikan muiden koulutusorganisaatioiden tavoin. Kaikkea koulusta ei tietenkään voitu, eikä voi siirtää netin yli tapahtuvaksi, mutta saimme paljon aikaiseksi.

Vuonna 2021 päättyi jo vuonna 2018 alkanut laillisuusvalvontaprosessi. Sen eri vaiheissa tarkasteltiin erityisesti MPK:n valtionavun käyttöä. Yllätykseksi muodostui itse prosessin saamat hämmentävät piirteet. Henkilökunnan ponnistuksia tarvittiin yli kymmenen vuotta vanhojen asioiden selvittämiseksi. Heidän lisäkseen kiitoksen ansaitsevat kaikki ne MPK:n ystävät, jotka auttoivat meitä prosessissa.

— Uskon, että tunnistatte itsenne. Panoksenne oli arvokas. Esitän kiitokseni myös henkilöstölle sitkeydestänne. Vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus ajettiin veitsen terälle, mutta kukaan ei antanut periksi ja lopputulos on hyvä, Hannula painotti.

Kolmantena yllätyksenä Hannula nosti Venäjän brutaalin ja oikeudettoman hyökkäyksen Ukrainaan, mikä sai aikaiseksi MPK:n historiassa ennennäkemättömän kiinnostuksen vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta kohtaan. MPK:lle tuli ja tulee edelleen lukemattomia yhteydenottoja yksittäisiltä kansalaisilta, erilaisista verkostoilta ja organisaatioilta, jotka haluavat osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen.

Nykyinen MPK on puolustusvoimien operatiivinen ja strateginen kumppani, jonka toiminnan kivijalka ovat edelleen vapaaehtoisen sitoutuneet toimijamme. MPK:lla on hyvin toimiva, palkatuista henkilöistä koostuva runko-organisaatio. MPK:n 14 jäsenjärjestöä, jotka ovat – kukin kykynsä ja profiilinsa mukaisesti – tärkeitä kumppaneita MPK:lle erityisesti koulutuksessa, mutta myös muiden Isänmaamme turvallisuudelle tärkeiden asioiden yhteisessä edistämisessä. Tavanomainen koulutuksemme määrä on noin 50 000 koulutuspäivää vuodessa ja tarjoamme hyvin monipuolista koulutusta kokonaisturvallisuuden kentässä. Olemme ottaneet tavoitteeksemme kaksinkertaistaa koulutuksemme määrän 100 000 koulutuspäivään, toteaa Hannula. MPK haluaa vastata muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen asettamiin haasteisiin ja on ryhtyä toimiin pullonkaulojen poistamiseksi. Yksi niistä on nykyinen laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta, jonka korjaamiseksi puolustusministeriö on jo asettanut työryhmän.

— Vapaaehtoisen maanpuolustuksen toiminnan laajentaminen – kenties totuttujen rajojen ulkopuolelle – vaatii ketteryyttä, joustavuutta, yhteen hiilen puhaltamista ja määrätietoista asioiden edistämistä MPK:lta, MPK:n jäsenjärjestöiltä, puolustushallinnolta ja myös poliittisilta päättäjiltä, korosti Hannula.

MPK:n ensimmäinen merkittävä virstanpylväs oli MPK ry toiminnan käynnistyminen 1993. Viisitoista vuotta sen jälkeen, vuonna 2008, saimme oman lain, ja toimintansa aloitti julkisoikeudellinen MPK. Olisiko viisitoista vuotta tämän jälkeen, vuonna 2023, suomalaisen vapaaehtoisen maanpuolustuksen aika ottaa seuraava askel?

Hannula päätti puheensa toteamalla:

— Vapaaehtoisella maanpuolustuksella on Suomessa paljon ystäviä, mutta on syytä muistaa, että hyvä ei tule tekemättä. Sen eteen on tehtävä töitä. Päätän juhlapuheeni näihin ajatuksiin ja toivotan teille kaikille miellyttävää ja ajatuksia herättävää vuosijuhlaa!

Arkisto

  • No categories