MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Försvarsutbildningsföreningen

Suomalaisosallistujia Nijmegen-marssin toisella päiväosuudella. Kuvat: Hung Van Plungklang Nguyen

Alankomaissa vuosittain järjestettävä Neljän päivän marssi (De Vierdaagse), eli tuttavallisemmin Nijmegen-marssi, on vaativa suoritus, jossa osallistujat kävelevät 4×40 km kesäisen Nijmegenin kaupungin ympäristössä.

MPK toimii järjestely- ja koordinointiorganisaationa Suomesta osallistuvalle sotilassarjan delegaatiolle.

Marssiin osallistuu vuosittain noin 45000 henkilöä, joista keskimäärin 5000 on sotilaita noin 30 eri maasta. Sotilasosastot majoittuvat yhteiselle leirialueelle nimeltään Kamp Heumensoord, joka rakennetaan varta vasten tähän tarkoitukseen.

Suomi on osallistunut marssille virallisena sotilasdelegaationa vuodesta 2018. Ennen sitä suomalaiset osallistuivat marssille pienryhmissä (ns. Small Contingents -osallistujina). Virallisena delegaationa Suomi tekee aktiivista yhteistyötä Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa. Yhteensä pohjoismaista osallistuu noin 1500 sotilasta, eli heitä on melkein kolmasosa kaikista marssivista sotilaista. Suomen delegaation kiintiö vuoden 2020 marssille on 200 osallistujaa.

Marssin tavoitteet:

  • Lisätä osaamista pitkiin siirtymisiin siten, että joukko on toimintakykyinen mahdollisimman nopeasti siirtymisen jälkeen
  • Joukon johtamisen käytännön harjoittelu
  • Parantaa osallistujien fyysistä suorituskykyä
  • Esitellä ja antaa kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä
  • Antaa kansainvälisesti positiivinen kuva Suomen Puolustusvoimista ja sen sotilaista

Marssi on fyysisesti vaativa, ja osallistuminen edellyttää johdonmukaista harjoittelua. Marssi suoritetaan maastopuvussa ja marssikengissä, ja valtaosa reiteistä kulkee kestopäällystetyille teillä. Vähintään 10 kg repun kantaminen on pakollista alle 50-vuotiaille miehille. Harjoittelu kannattaa siis suorittaa vastaavilla varusteilla. Erityisen tärkeää on hankkia hyvissä ajoin marssille soveltuvat marssikengät, jotta niillä ehtii kävellä riittävästi ennen varsinaista marssisuoritusta!

Osallistuminen Nijmegen-marssille

Suomen delegaatioon osallistuminen järjestetään MPK:n sotilaallisia valmiuksia palvelevana kurssina. Kurssille voi ilmoittautua 18 vuotta täyttänyt henkilö, jolla kytkös Puolustusvoimiin tai vapaaehtoiseen maanpuolustusjärjestöön. Osallistujat maksavat osallistumismaksun, joka kattaa marssiosallistumisen, majoituksen ja ruokailun Camp Heumensoordissa sekä taukopaikkojen huollon (max 400 €, tarkentuu kun majoitus- ja osallistumismaksut julkaistaan). Osallistujat vastaavat itse matkajärjestelyistään ja -kustannuksistaan.

Marssivarustus kuitataan Puolustusvoimilta (maastopuku, t-paidat, päähine, kantolaite). HUOM! Marssikengät eivät kuulu varustukseen, jokaisella osallistujalla pitää olla omat marssikengät.

Marssin voi suorittaa ryhmässä/joukkueessa tai yksin (rajattu kiintiö). Joukkue koostuu vähintään 11 ja korkeintaan 40 henkilöstä. Muodostakaa joukkueet jo nyt! Harjoittelusta tulee helpompaa kun sen tekee yhdessä.

Vuoden 2020 marssi järjestetään Nijmegenissä 21. – 24. heinäkuuta. Ilmoittautuminen Suomen delegaatioon avataan viimeistään joulukuussa.

Tarvetta vapaaehtoisille

Marssi vaatii paljon vapaaehtoistyötä, jotta marssijoille voidaan varmistaa parhaat mahdolliset edellytykset. Haluatko osallistua järjestelyihin, joko sairaanhoito-, huolto- tai esikuntatehtävissä? Ota yhteyttä nijmegen@mpk.fi, jos olet kiinnostunut. Osallistuminen edellyttää englannin kielen taitoa, ruotsin kielen taidosta on etua (teemme tiiviisti yhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa). Sairaanhoitoon osallistuville järjestetään erikseen koulutusta tehtävää varten.

Kysymyksiä?

Marssiin liittyvissä kysymyksissä, lähetä sähköpostia osoitteeseen nijmegen@mpk.fi tai soita +358 50 353 4714 (Caspar von Walzel, koulutuspäällikkö).

Linkkejä

Instagram (Suomen delegaation Instagram-tili)
De 4Daagse (Marssin viralliset sivut)
Kamp Heumensoord (Kamp Heumensoordin Facebook-sivu)
Ruotsin Nijmegen-delegaatio
Norjan Nijmegen-delegaatio
Tanskan Nijmegen-delegaatio

Ajankohtaista

Aikaisemmat uutiset