MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Försvarsutbildningsföreningen

 

Hämeen ILVES-harjoitus

Hämeen ILVES 2019 -harjoitus

Syksyn Hämeen Ilves 2019 -harjoitukseen odotetaan ennätysmäärää osallistujia

Perinteinen HÄMEEN ILVES 2019 -harjoitus toimii Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) Hämeen maanpuolustuspiirin pääharjoituksena ja sen odotetaan keräävän syksyllä ennätysosanoton. Harjoitus järjestetään Parolannummen kasarmi- ja harjoitusalueilla 6.-8.9.2019.

– Uutta tänä vuonna on se, että Hämeen Ilves 2019 toimii paikallispuolustusharjoituksen valmistavana harjoituksena. Syksyn tapahtumassa näkyy entistä vahvemmin Puolustusvoimien ja MPK:n yhteistoiminta, kertoo harjoituksen johtaja Sauli Mäentausta.

Panssariprikaatin ja vapaaehtoisten tärkeä rooli 

Harjoituksen toteuttaminen on monen tahon onnistuneen yhteistyön summa.

– Tämän kokoluokan harjoitus onnistuu sen ansiosta, että meillä on vahva Panssariprikaatin tuki. Samoin me voimme toteuttaa harjoituksen ainoastaan satojen vapaaehtoisten toimijoiden merkittävän panoksen myötä, korostaa Mäentausta.

Harjoituksen johtovastuussa on Hattulan koulutuspaikka. Panssariprikaati tukee harjoitusta antamalla koulutus- ja perustamistilat sekä henkilöstö- ja materiaalituen. Elintarvike- ja muonitushuollossa tukeudumme Parolannummen Leijona Catering varuskuntaravintola Rubeniin.

Harjoituksen kouluttaja- ja järjestelytehtävissä toimivat MPK:n koulutus- ja tukitehtäviin sitoutuneet vapaaehtoiset toimijat. Harjoituksen johto- ja tukitehtävissä toimivat niihin erityisesti sitoutuneet henkilöt.

Tarjolla jälleen runsas kurssivalikoima

Harjoitus koostuu Puolustusvoimien tilaamasta sotilaallisesta koulutuksesta ja kaikille reserviläisille avoimesta sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta. Reserviläisille järjestetyistä kursseista kertyy osallistujille rinnasteisia kertausharjoitusvuorokausia.

– Hämeen Ilves on maanpuolustuspiirimme merkittävin harjoitus tänä vuonna, ja tarjolla on jälleen runsas kurssivalikoima, Mäentausta kertoo.Puolustusvoimien tilaamaan sotilaalliseen koulutukseen osallistuvat Puolustusvoimien valitsemat ja kutsumat reserviläiset. Reserviläisten sotilaallisia valmiuksia kehitetään mm. esikunta-, huolto-, hajautetun toiminnan-, tiedustelu- ja pioneeritoimintaan liittyvillä kursseilla. Ensiapukoulutus on tärkeä osa harjoituksen kurssiohjelmia. Naisille on suunnattu erikseen kaksi kurssia: Intti tutuksi naisille ja Intti tutuksi-Sotilaan perustaidot naisille II.

Hämeen maanpuolustuspiiriin kuuluvat Hattulan, Lahden, Tampereen ja Tikkakosken koulutuspaikat.

Lisätietoa harjoituksesta antaa harjoituksen johtaja Sauli Mäentausta, p. 040 848 7007, sauli.maentausta@mpk.fi

Ilmoittautumislinkit kaikille avoimiin koulutuksiin löytyvät alta. Ilmoittautuminen VEH -harjoituksiin päättyy 4.8.2019 ja muihin kursseihin 14.8.2019 joten nyt ripeästi ilmoittautumaan! Kurssit löytyvät koulutuskalenterista vapaasanahaulla ”Hämeen Ilves”.

Teksti: Taina Luoto

Puolustusvoimien tilaama koulutus

PAIKP:n esikuntakurssi 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneille reserviläisille, jotka on sijoitettu PAIKP:n esikuntaan tai mahdollisesti tulevat sijoitetuksi esikuntien organisaatioon.

PAIKP:n sotilaspoliisikurssi 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Kurssi on suunnattu ensisijaisesti paikallispataljoonaan sijoitetuille. Kurssille otetaan mahdollisuuksien mukaan myös sijoitettuja tai sijoituskelpoisia suojaus-, vartio- ja sotilas-poliisikomppanioiden/joukkueiden reserviläisiä sekä Panssariprikaatin valitsemat muut reserviläiset.

PAIKP:n maakuntakomppaniakurssi 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti Kanta-Hämeen maakuntakomppaniaan sijoitetuille reserviläisille. Kurssille voidaan ottaa myös muihin maakuntakomppanioihin sitoutuneita reserviläisiä.

PAIKP Pioneerikurssi 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneet, erityisesti paikallispataljoonaan ja Kanta-Hämeen maakuntakomppaniaan sijoitetut reserviläiset.

Hajautetun toimintakurssi (TIED) 6.9.–8.9.2019 Lue lisää 
Varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneille reserviläisille.
Aikaisempi osallistuminen sissitoiminnan peruskurssille katsotaan eduksi.

Tiedustelukurssi 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneet reserviläiset. Suosituksena tiedustelu- ja sissikoulutus tai kokemusta edellisistä MPK:n kautta. Edellyttää kyvyn toimia vaativissa tehtävissä rasituksen alla.
Etävaihe edellyttää PVMoodle-tilin luomisen.

Erikoisjoukkotoimintakurssi 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneille reserviläisille. Kurssi on erityisesti suunnattu sissi- ja tiedustelukoulutetuille.
Kurssi soveltuu henkilöille joilla on maastossa liikkumisen ja olemisen perustaidot hallussa. Kurssilla majoitutaan tilapäisvälinein ja toimitaan itsenäisesti maastossa itsensä huoltaen.

ORUP -kurssi 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Kurssi on kohdennettu ORUP:n jäsenille. Osallistujan tulee olla varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanut Suomen kansalainen.

Sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus

Harjoituksen johtokurssi 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Kurssi on avoin kaikille yli 18 – vuotiaille Suomen kansalaisille. Harjoituksen johtokurssin organisaatio luodaan erikseen ja tehtäviin voidaan sijoittaa myös asepalveluksen suorittamattomia henkilöitä. Tehtäviin ilmoittautuneet ja nimetyt kutsutaan valmistelutilaisuuksiin erikseen.

Intti tutuksi – Sotilaan perustaidot naisille II 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Yli 18 -vuotiaille naisille, joka on Suomen kansalainen ja on suorittanut sotilaan perustaidot naisille 1 kurssin. Myös niille, jotka ovat aikaisemmin osallistuneet sotilaan perustaidot naisille II kurssille.
Kurssi soveltuu myös naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneille naisille, joille kurssista myönnetään korvaavia KH-vuorokausia.

Kenttähuoltokurssi 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Kaikille yli 18 -vuotiaille Suomen kansalaisille, jotka ovat kiinnostuneet kenttämuonitustoiminnasta ja mahdollisesti oman harrastuksensa puitteissa mm. valmistavat ruokaa suuremmalle joukolle tai ovat kiinnostuneita poikkeusolojen muonitustoiminnasta.

Sähkövoimajärjestelmät kurssi 6.9.–8.9.2018 Lue lisää
Kurssi on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille yli 18 -vuotiaille Suomen kansalaisille.
1. Paikallispataljoonan komentoryhmän reserviläiset ja vast.
2. Yksiköiden viestiryhmien reserviläiset
3. Sähkövoimakoneiden käyttäjät
4. Kenttäsähköverkkojen käyttäjät
5. Sähkövoimakoneiden ja kenttäsähköverkkojen käyttämisestä vastaavat johtajat

Intti tutuksi naisille 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Kaikille yli 18 -vuotiaille naisille, jotka ovat kiinnostuneet varusmiesten toimintaympäristöstä ja koulutuksesta. Kurssille ilmoittautuvan on oltava Suomen kansalainen.
Edellytyksenä on normaali peruskunto ja kyky huolehtia itsestään ja varusteistaan. Kurssi ei sovellu liikuntarajoitteiselle sillä kasarmit eivät ole esteettömiä ja osa kurssista toteutetaan maastossa.

Kyynel 19 -harjoitus, Sissiradistit 6.9.–8.9.2019 Lue lisää
Sissiradistikoulutuksen saaneet tai vastaavan kokemuksen omaavat

Kyynel 19 -harjoitus, HF-tukiasema 6.9.-8.9.2018 Lue lisää
Sissiradistin tukiasemakoulutuksen saaneet, viestikoulutuksen tai vastaavan kokemuksen omaavat.

Kyynel 19 -harjoitus, tilannekeskus 6.9.-8.9.2018 Lue lisää
Tilannekeskus- ja esikuntatyöskentelystä kiinnostuneet reserviläiset.

Varautumis- ja turvallisuuskoulutus

Viestintä- ja sosiaalinen media 6.9.-8.9.2919 Lue lisää
Kurssi on avoin kaikille yli 18 -vuotiaille Suomen kansalaisille.
Kurssilaisella ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta aiheesta.