Kenttähuolto on kurssin sydän

28.12.2024

Kenttähuollon ansiosta Ilves 2022 -kurssin osallistujien muonitus toimii, tarvittaessa jopa vuorokauden ympäri. Kymmenen hengen tiimi työskentelee saumattomasti rautaisen ammattitaidon ja monien kurssivuosien kerryttämän kokemuksen turvin. Huoltokurssin johtaja Julia-Mikaela Lemmetty kertoo, että Ilves 2022 suunnittelutyö alkoi jo maaliskuussa. Toukokuusta alkaen pidetyt säännölliset harjoitukset varmistavat, että muonitus sujuu häiriöttä itse kurssin aikana.

Päivän aikana valmistetaan noin 270 ruoka-annosta. Kurssilaisilla on kolmisenkymmentä erikoisruokavaliota, ja nekin pyritään toteuttamaan niin pitkälle kuin mahdollista. Mahdottomatkin asiat pyritään tekemään mahdolliseksi, mutta joitakin pyyntöjä ei ole onnistuttu toteuttamaan: telttaan toivottu videotykki jäi sillä kertaa hankkimatta.

Kurssin johtaja Julia-Mikaela Lemmetty ja apulaisjohtaja Henrik Ekroth

Vaikka ruoka valmistetaan ulkona M13-kenttäkeittiössä, itse valmistusprosessi perustuu samoille periaatteille kuin mikä tahansa suurtalouskeittiö. Suuri kylmäkontti takaa häiriöttömän kylmäketjun, eikä elintarvikkeiden varastoinnin tai ruoanvalmistuksen hygieniamääräyksien suhteen jousteta. Mukaan kurssille pääsevät kaikki aiheesta kiinnostuneet, ja voimassa oleva hygieniapassi on erinomainen lisä kenttähuoltokurssin osallistujalle.

Lauantain päivällinen valmistuu taivasalla

Jotta lainkin määräämät kaksi lämmintä ateriaa ehditään valmistaa kurssilaisille, merkitsee se pitkiä työpäiviä Kenttähuollon tiimille. Niinpä Lemmetynkin työpäivä on lauantaina alkanut jo aamukolmelta ja työt saadaan lopeteltua iltakymmeneen mennessä. Nälkä ei pääse yllättämään kurssilaisia; reseptiikasta vastaava Leijona Catering laskee ruoka-ainemäärät varusmiesten kulutuksen mukaan, joten annoksien päivittäinen kalorimäärä on noin 6000 kcal.

Hyvän ruoan loihtimiseen tarvitaan tehokkaat työvälineet

Valmiit ruoka-annokset jaetaan kenttäkeittiöstä edelleen noin kymmeneen eri maastopisteeseen. Lopuksi ruoan valmistusastiat toimitetaan ripeästi maastotiskauspisteelle, jossa perinteinen käsin tiskaaminen toimii tänäkin päivänä edelleen erinomaisesti varmistaen, että kenttähuolto pääsee ripeästi aloittamaan jälleen uutta ruoanvalmistuskierrosta.

Teksti: Anne Keinänen
Kuvat: Reima Kallinen

Arkisto

25.09.2022

Sokka irti