Rynnäkkökivääri toimii ruudilla, kamiina lämpenee puulla ja panssarivaunu kulkee polttoaineella – lähdimme selvittämään mihin kriiseissä tarvitaan sähköä ja löysimme kirkkoherran maastopuvussa

28.12.2024
Sotilaspastori

Digitaalisen viestinnän kurssin yksi tiimi alkoi hahmottaa vähäisillä ennakkotiedoillaan sähkövoimajärjestelmien koulutusta. Ensimmäiseksi nousi kysymys siitä, mihin kaikkeen sähköä oikein tarvitaan maanpuolustuksessa. Rynnäkkökivääri ei tarvitse sähköä, kamiina lämpenee puulla ja panssarivaunu kulkee polttoaineella. Vierailu sähkövoimakursseilla avasi yhteiskunnassammekin huolta herättänyttä sähköteemaa uteliaalle viestintäryhmälle.

 

Viestintäryhmä haastattelemassa

Pinja Viskari ja Jari Toivonen haastattelemassa Pentti Lehtoa. Kuva: Ville Grahn

 

Kirkkoherra ja ”sähköpaimen” Pentti Lehto Hämeen Ilveksessä

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen harjoituksen sähkövoimakursseista vastaava sotilaspastori Pentti Lehto, 60, työskenteli aiemmin urallaan sähköurakoitsijana 20 vuotta, kunnes 55-vuotiaana valmistui papiksi. Nyt siviilissä kirkkoherrana toimiva Lehto kouluttaa MPK:n leireillä sähkövoimajärjestelmien käyttöä. Ykköskurssilla tutustutaan muun muassa aggregaatteihin ihan arkipäivänkin näkökulmasta. Jatkokursseilla koulutetaan kouluttajia ja syvennetään osaamista.

– Ammunnassa on tarkat säännökset ja turvallisuusohjeet. Sähkö on myös vaarallista, ja kursseillamme koulutuksen ensisijainen fokus painottaakin sähköturvallisuutta. Vaikka ei ikinä tarvitsisi koulutuksesta saatua lisenssiä Puolustusvoimiin, antaa koulutus hyvän pohjan ja uskalluksen normaalikansalaiselle käyttää esimerkiksi aggregaatteja kotona sähkökatkoksen sattuessa, Lehto kertoo.

Kurssilaisia maastopuvuissa aggregaatin ympärillä

Aggregaatilla saadaan esimerkiksi sidontapaikan sähkötarve tuotetuksi. Kuva: Pinja Viskari

Sähkövoimakurssin osallistujat tutkivat peräkärryssä olevaa generaattoria.

Isommalla sähkövoimakoneella tuotetaan sähkö vaikkapa kenttäsairaalaan tai leirialueen valaistukseen. Kuvassa koulutettavat tutustuvat laitteen toimintamekanismeihin. Kuva: Ville Grahn

Kursseille kaikki ovat tervetulleita

Sähkövoimajärjestelmien ensimmäinen kurssi on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille yli 18-vuotiaille Suomen kansalaisille. Sähköalan insinööriksi opiskeleva Olivia Roos on vasta menossa suorittamaan varusmiespalvelusta, mutta on jo pitkään ollut kiinnostunut maanpuolustuksesta. Niinpä hänelle oli luonteva valinta osallistua sähkövoimajärjestelmät 2 -kouluttajakoulutukseen osallistuttuaan aiemmin ensimmäiselle kurssille, joka antaa järjestelmän käyttäjälle tiedolliset, taidolliset ja erityisesti asenteelliset valmiudet käyttää Puolustusvoimien sähkövoimajärjestelmiä turvallisesti. Roos kertoo videolla, mihin kaikkeen maanpuolustuksessa tarvitaan sähköä:

Säästetään sähköä! Pentti Lehto kertoo lopuksi sähkönsäästövinkit, joita kenen tahansa on helppo toteuttaa:

Teksti: Jari Toivonen ja Pinja Viskari

Arkisto

25.09.2022

Sokka irti