MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Försvarsutbildningsföreningen

08.08.2017

Admiral Pitka Recon Challenge 2017 -sotilastaitokilpailu pidettiin 1.—4.8. Pärnun seudulla Virossa. Kilpailussa Suomea edusti MPK:n partio, joka koottiin Stadin Sisseistä. Kilpailun päätuomarina toimi niin ikään suomalainen reservin kapteeni Tomi Haimelin, ja mukana oli kaikkiaan 35 suomalaistuomaria ja -toimitsijaa. Myös kilpailijoiden vihollisena toimivassa kansainvälisessä maaliosastossa oli yhdeksän suomalaista. Kilpailu kerää osallistujia paitsi Virosta, myös muun muassa Baltiasta, Pohjoismaista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 28 partiota, joista 24 selviytyi maaliin saakka. Kilpailun voitti Viron Kaitseliitin Tallinnan piirin ensimmäinen partio. Stadin Sissien sijoitus oli 21. Tänä vuonna mukana oli myös ensimmäistä kertaa Viron, Bosnia-Hertsegovinan ja Yhdysvaltain edustajista koostuva kansainvälinen partio, joka sijoittui viidenneksitoista. Viron naisten maanpuolustusjärjestö Naiskodukaitsen partio oli lopputuloksissa sijalla 22.

Suomalaisten reserviläisten panosta erotuomari- ja maalitoiminnassa kiiteltiin vuolaasti. MPK:n koulutuspäällikkö Juha Niemi toteaa kilpailujoukkueen selviytyneen päätehtävästään hyvin.

– Kaikki neljä kilpailijaa olivat voittajia, sillä he pääsivät koossa maaliin. Joukkuehenki ja huumori veivät kisan aikana heikkojenkin hetkien ylitse. Sijoitus kilpailussa on toisarvoista. MPK:n puolesta kiitokset kaikille osallistujille, Niemi toteaa.

Erittäin vaativa sotilastaitokilpailu

Admiral Pitka Recon Challenge on vuosittain vaihtuvassa paikassa Virossa järjestettävä kansainvälinen sotilastaitokilpailu, jonka pääjärjestäjä on Viron Kaitseliit. Kilpailu mittaa osallistujien koulutustasoa sekä fyysistä ja henkistä toimintakykyä erittäin vaativissa olosuhteissa.

Kilpailuun osallistuvat nelihenkiset partiot. Partiot kiertävät neljän kilpailupäivän aikana joukon monipuolisia tehtävärasteja ja välttelevät maaliosastoa, joka muun muassa rakentaa tiesulkuja ja etsii kilpailijoita jatkuvasti. Kultakin rastilta tulee ehtiä seuraavalle tarkan minuuttiaikataulun mukaisesti, minkä lisäksi kilpailun vaativuustasoa nostaa hoitamaton ja soinen maasto. Partio saa jatkaa kilpailua kolmihenkisenä, jos yksi jäsen joutuu keskeyttämään, mutta kahden keskeytyksen jälkeen koko partion taival päättyy. Tänä vuonna kilpailussa kertyi matkaa lähes 120 kilometriä.

Ensi vuonna MPK on mahdollisesti tukemassa kahta kilpailujoukkuetta sekä noin 10—20 henkilön osallistumista maaliosastoon. Tuomareita tullaan rekrytoimaan tämän vuoden tapaan 35. Halukkaita kilpailujoukkueita on Suomessa enemmänkin, mutta toistaiseksi Suomi on saanut lähettää kilpailuun vain kaksi joukkuetta. MPK tulee edellyttämään tukemiltaan joukkueilta aiempaa kokemusta kansainvälisistä sotilastaitokilpailuista.

Lisätietoa kilpailusta löydät Admiral Pitka Recon Challengen sivuilta osoitteesta http://www.pitkachallenge.eu/

Kuvat: Maija Gardemeister