MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Försvarsutbildningsföreningen

29.05.2017Sahara 2017 –harjoituksen kymmenen eri kurssia kokosi lähes 300 kurssilaista harjoittelemaan Santahaminaan toukokuisena aurinkoisena viikonloppuna. Muutama peruutus oli tullut Suomen varmistettua paikan jääkiekon MM-kisojen mitaliotteluissa. ”Ehkä aurinkoisella säälläkin on saattanut olla merkitystä”, totesi Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö Timo Mustaniemi hymyillen – ”mutta poisjääneiden määrä on kuitenkin vain muutama”.

Kursseista kaksi oli pilottikursseja: Intti tutuksi naisille ja Turvakurssi ammattikoululaisille olivat ohjelmassa nyt ensi kertaa Santahaminassa.  Kaikki kurssit keskittyivät tekemiseen. Ammattimaiset kouluttajat varmistivat laadukkaan opetuksen ja monipuolisen kokonaisuuden.

Intti tutuksi naisille –kurssin tavoite oli tutustuttaa naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta kiinnostuneet naiset Puolustusvoimien toimintaan ja varusmiespalvelukseen. Kurssi toimi hyvin, ja kurssilaiset olivat lauantaina hyvin tyytyväisiä saamansa oppiin. Uusi kurssi järjestetään myös syksylle 2017; kurssille on mahdollista osallistua, jos on valmis haastamaan itsensä: päivät ovat pitkiä ja harjoittelua osin hyvinkin fyysistä. ”Jos polvet kestävät ryömimisen, tervetuloa kurssille”, kertoo kurssinjohtaja Maija Gardemeister.

24-vuotias Tiia on menossa tammikuussa Santahaminaan varusmiespalvelukseen ja oli tullut kurssille fiilistelemään tulevaan palveluspaikkaansa.  Tiian ampumatulos on mahtavan hyvä: 92/100. Tiia oli tyytyväinen tulokseensa, mutta harmitteli hiukan jääneensä kotona odottavan miehensä 94/100 –huipputuloksesta!

Sahara 2017 –harjoituksessa pääsi harjoittamaan ampuma-taitojaan kolmella kurssilla: Rata-ammunnan kurssi, maakuntakomppanian perusteet –kurssi sekä Intti tutuksi naisille –kurssi.

Ammattikoulaisten turvallisuuskurssi kiinnosti
Ryhmä Hyvinkään ammattikoulun oppilaita, sekä tyttöjä että poikia, oli ilmoittautunut ammattikoululaisten turvallisuuskurssille. Kurssilaiset olivat lauantai-aamupäivänä ruokailun aikaan innostuneita kurssin kulusta. ”On ollut sairaan kivaa”, kertoivat Susanna ja Ida-Maria. Evakuointiharjoitukset olivat olleet hyödyllisiä tyttöjen mielestä.  Tytöt eivät olleet aiemmin nukkuneet armeijan puolijoukkueteltassa – kaikki oli sujunut hyvin pienestä aamuyön sateesta huolimatta.

Järjestyksenvalvoja-kurssi täyttyi viimeistä paikkaa myöten
Kahden viikonlopun, 40 koulutustunnin mittainen kurssi  on tarkoitettu Suomi100vuotta päätapahtuman ”Nuku rauhassa” 17.-19.8.2017 järjestyksenvalvojatehtäviin osallistuville.  Kurssi antaa oikeuden hakea järjestyksenvalvojaoikeutta ja –korttia, jonka hyväksymisen tekee hakijan kotikunnan poliisilaitos.

Järjestyksenvalvojakurssi täyttyi nopeasti ja moni ei päässyt suositulle kurssille. Järjestyksenvalvojakurssi on ammattiin tähtäävä ja on lainsäädännöllä tarkoin säännelty niin sisällön kuin kurssimäärien osalta.

Lisää kuvia ja tunnelmia Sahara 2017 –harjoituksesta löydät Facebook sivulta https://www.facebook.com/pg/MPK-Etel%C3%A4-Suomi-169524739770717/posts/?ref=page_internal