MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Försvarsutbildningsföreningen

05.06.2017

Tämänvuotisen valtakunnallisen lippujuhlan teemana on Maanpuolustus kuuluu kaikille. Paraatin vastaanottaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindbergin kanssa.

MPK:n Etelä-Suomen piirin harjoitukset Helsingissä järjestettävään valtakunnalliseen paraatiin alkoivat jo hyvissä ajoin perjantai-iltapäivällä ja jatkuivat läpi lauantai-päivän. Yhteisharjoitukset lauantai-iltapäivällä olivat tuoneet saarelle kaikki 1 300 paraatiin osallistujaa: mukaan tulee joukkoja ja kalustoa kaikista puolustushaaroista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta, sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Paraatin lisäksi yleisöä kiinnostavaa nähtävää tulee näytille runsaasti: Esillä on paljon ennen Helsingissä näkemätöntä kalustoa kuten Leopard 2A6-taistelupanssarivaunu, Jehu-luokan vene ja juuri Etelä-Koreasta hankittu panssarihaupitsi, K9 Thunder.

Uusissa puvuissa paraatiin

Perjantaina noin 30 paraatiin osallistuvaa MPK:n aktiivia kuittasivat käyttöönsä paraatin ajaksi uudet MPK:n vihreät kenttäpuvut. Uudenkarheat puvut tuntuivat tutuilta – ei ihme, sillä puvun leikkaus on sama kuin Puolustusvoimien kenttäpuvussa mutta kangas on kevyempää. Perjantain koleassa, muutaman asteen lämpötilassa puvut tuntuivat viileiltä, mutta muuten asut saivat käyttäjiltä kiitosta. Lauantain paraatiharjoitukset suoritettiin aurinkoisessa säässä ja viileys oli tipotiessään! Puvun lisäksi MPK:n paraatiasuun kuuluu vihreä baretti aikaisemmin käytetyn lippalakin sijaan. Pienen harjoittelun jälkeen saatiin baretitikin istumaan päähän oikein ja kokonaisuus oli mallikkaan tyylikäs!

Kiva päästä mukaan itselle merkitykselliseen tapahtumaan

Yksi paraatiin mukaan tulijoista on Maria Vanonen joka on tänä vuonna mukana paraatissa kolmatta kertaa: ”Paraati on sotilaan juhlaa. Haluan juhlia satavuotiasta Suomea. Tämä on hieno juttu”. Kertoo Maria.

Antti Pätsi halusi mukaan paraatiin muutaman vuoden tauon jälkeen: ”Löysin tietoa paraatista MPK:n sivustolta ja halusin tulla juhlistamaan tasavuosia: Mannerheimin 150 vuotisjuhlavuosi ja Suomen satavuotisjuhlavuosi ovat minulle merkityksellisiä” kertoo Antti joka kertoo MPK:n kurssien olevan itselleen mukava harrastus ”Täällä on hyvä tekemisen meininki ja porukka on samalla linjalla kun kaikilla on samanlainen asustus. Kursseilla pääsee kehittämään itseään mukavalla tavalla”.

Jarkko Paananen on MPK:n aktiivinen jäsen ja kurssittaja. ”Olen ollut kerran aikaisemmin mukana paraatissa. Olen mukana koska Suomi on tärkeä.”  Voisiko asian enää paremmin kiteyttää?

Lauantain harjoituspäivä sai monen kasvot punottamaan auringossa. Sunnuntaina on myös luvassa lämmin ja aurinkoinen päivä. Todennäköisesti ikimuistettava kaikille mukaan tulijoille.

Teksti Jaana Siljander
Kuvat paraatin harjoituksista Santahaminasta ja paraatista Helsingin keskustasta: Jaana Siljander ja Martin-Éric Racine