MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
FörsvarsutbildningsföreningenPositiivisia yllätyksiä

Ensimmäinen ”lukukausi” MPK:n puheenjohtajana on takanapäin ja uusi on alkamassa. Ajanjakso on ollut monelta kantilta vauhdikas ja vaiherikas. Vaikka vapaaehtoisen maanpuolustustyön ja kokonaisturvallisuuden asiat ja toimijat olivatkin minulle tuttuja, on usea asia päässyt yllättämään – onneksi positiivisesti.

Päätuotteestamme, koulutuksesta, välittyy vapaaehtoisten vahva sitoutuminen. On sykähdyttävää nähdä ja kokea se innostunut paneutuminen, joka huokuu niin kurssien järjestäjistä kuin kurssilaisistakin. Myös palkattu henkilökunta on ponnistellut erinomaisella sykkeellä laadukkaiden kurssikokemusten toteuttamisessa.

Kehityshankkeita ja tiivistä yhteistyötä

Pienistä taloudellisista panoksista huolimatta kehitystyö on edennyt mallikkaasti. Monia koulutettavien tarpeista lähteviä koulutuskokonaisuuksia on saatu tuotantoon ja useita on vahvassa kehitysvaiheessa. Toivottavasti saamme jatkossa lisää panoksia myös naisten ja nuorten koulutussuunnitelmien toteuttamiseen.

Aivan uutena avauksena käynnistimme ajankohtaisen kyberturvallisuushankkeen ICT-Suomi ry:n lahjoitettua MPK:lle 100 000 € hanketta varten. Jo tänä vuonna järjestetään ainakin kahdeksan hankkeeseen liittyvää koulutustapahtumaa, muun muassa informaatioturvallisuus- ja tietoturvallisuuskurssit.

Yhteistyö puolustusvoimien eri tahojen ja tasojen kanssa on ollut tiiviimpää kuin olin osannut tietää. On ollut hieno havaita, että kumppanuus on jokapäiväistä tekemistä parhaan tilaaja-tuottaja-mallin mukaisesti.

Saimme kevään aikana paljon positiivista julkisuutta valtakunnan kaikissa medioissa, minkä mahdollisti ammattimainen viestintäote niin paikallis- kuin valtakunnan tasolla. Aina ei tarvitse väkisin etsiä viestiin erityissisältöä. Jo se, että suomalaiset sankoin joukoin vapaaehtoisesti harjoittelevat poikkeusoloja varten, on valtamediassakin uutiskynnyksen ylittävä juttu.

Puolen vuoden jälkeen on kunnia kiittää yhteistyökumppaneita, kouluttajia, luottamushenkilöitä ja MPK:n henkilökuntaa sekä toivottaa hyvää alkusyksyä!

Tapio Peltomäki
MPK:n puheenjohtaja