MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Försvarsutbildningsföreningen

08.05.2017

Lahden koulutuspaikan vuoden suurin tapahtuma, KEVÄT HÄLVÄ 2017, oli yhtä monipuolinen kuin ajankohtansa sää. Huhtikuisen viikonlopun aikana nähtiin niin auringonpaistetta kuin räntäsadetta ukkosen jyrähdyksen säestämänä.

KEVÄT HÄLVÄ 2017 oli paikallisjoukkojen reserviläisille ja varautumis- ja turvallisuustaidoista kiinnostuneille kansalaisille suunnattu useiden kurssien kokonaisuus. Harjoituksessa olivat edustettuna sekä eri aselajit että kokonaisturvallisuus. Jos tapahtuman toisena ääripäänä sotilaspoliisikurssilla harjoiteltiin riehujan taltuttamista, niin Henkisen tuen kurssilla kontaktiin pyrittiin pehmeämmin keinoin mutta syvällisemmin. Kun viestikurssi pyrki rakentamaan ja ylläpitämään yhteyksiä, pioneerit opettelivat tunnistamaan ja tekemään vaarattomiksi räjähtämättömiä ampumatarvikkeita sekä antamaan tarvittaessa hätäensiapua haavoittuneille.

Hälvälän harjoitusalueella Hollolassa sisätilat olit tiiviissä käytössä, sillä monella kurssilla perehdyttiin nyt perusasioihin ja teoriaan. Harjoituksessa saadut opit laitetaan käytäntöön myöhemmin järjestettävillä jatkokursseilla. Perustason kurssit soveltuivat hyvin kaikille kiinnostuneille, eivätkä edellyttäneet osallistujilta laajoja esitietoja kurssien aiheista. Esimerkiksi varusmiehenä kaupunkijääkärin koulutuksen saanut Wilson Nuckols Helsingistä osallistui harjoituksessa pioneerikurssille.

— Vaihdoin viime hetkellä tiedustelukurssilta pioneerikurssille, koska halusin laajentaa sotilastaitojani, eikä minulla ollut aiempaa kokemusta pioneeritoiminnasta. Kurssilla opin todella paljon uutta EOD- eli raivaamistoiminnasta ja hätäensiavusta. Erityisen ilahduttavaa oli huomata, miten hyödyllisiä nämä taidot voivat olla myös kaupunkijääkäreille, Nuckols kertoo.

Hälvälän viikonlopun henkilövahvuus oli noin 140, pitäen sisällään niin eri puolilta maata saapuneet kurssilaiset kuin kouluttajatkin. Kun ollaan leiriolosuhteissa, pitää aina muistaa kaiken onnistumisen takaavat tukikurssilaiset: harjoitustoimisto, huolto ja kenttämuonitus. Perustehtävänsä lisäksi he osallistuivat myös muiden kurssien toimintaan, kuten esimerkiksi maastouttamiseen.

Oman lisänsä harjoitusviikonloppuun antoivat Panssariprikaatin mediavarusmiehet, joiden tuotoksia on odotettavissa tälläkin sivustolla.

Teksti: Matti Hilska ja Ossi Hietala
Kuvat: Markku Selonen

Kirjoitus on osa juttusarjaa, jossa esitellään ympäri Suomea järjestettäviä eri tyyppisiä MPK:n harjoituksia.