MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Försvarsutbildningsföreningen

Ilmapuolustuspiirin Someroharjun koulutuspaikan (ent. Pohjoinen alue) kouluttaja Pasi Parkkila palkittiin MPK:n vuoden viestijänä 14.12.2017 Ritarihuoneella Helsingissä pidetyssä MPK:n vuosijuhlassa.

Perusteluissa sanottiin mm. näin: MPK:n vuoden 2017 viestijä viestii ympärilleen positiivisia asioita vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Pasi on henkilö, joka omia vaivojaan ja aikaansa säästämättä tekee vapaaehtoista maanpuolustustyötä tunnetuksi niin harjoituksissa kuin toreilla ja turuilla arkena ja pyhänä. Hän on ansainnut MPK:n vuoden viestijän tittelin puhtaasta sydämestä tulevalla omalla työllään.

Pasi Parkkila on 44-vuotias vihantilainen reservin kersantti. Koulutukseltaan Pasi on ajo- ja kuljetustekniikan mekaanikko, mutta on työskennellyt jo usean vuoden ajan valimotyöntekijänä Miilucast Oy:n terästehtaalla Raahessa. Varusmiespalveluksensa Pasi suoritti Pohjois-Suomen Viestipataljoonassa Oulussa 1992.

Pasi on aktiivinen vaikuttaja Pohjois-Pohjanmaalla ja erityisesti Raahen seudulla. Hän istuu viidettä kautta Raahen kaupunginvaltuustossa. Hallituksen puheenjohtajan nuijaa Pasi heiluttaa niin Raahen koulutuskuntayhtymässä kuin Oulun poliisilaitoksen neuvottelukunnassa sekä Vihannin reserviläisissä. Uutena luottamustehtävänään Pasi aloittaa hallituksen jäsenenä valtakunnallisessa Reserviläisliitossa vuoden 2018 alusta.

Pasin ura MPK:ssa

Ensimmäiselle MPK:n kurssilleen – Pauhaan – Pasi osallistui jo vuonna 2003 ja siitä aktiivinen maanpuolustusharrastus alkoi. Kouluttajan ura sai puolestaan alkunsa vuonna 2008, kun silloinen Ilmapuolustuspiirin piiripäällikkö Pekka Tuunanen rekrytoi Pasin kouluttajaksi aisti-ilmavalvontakurssille. Tuleva vuosi 2018 onkin Pasin juhlavuosi; 15 vuotta MPK:n toiminnassa mukana ja siitä 10 vuotta kouluttajana. ”Pasi on luotettava, tunnollinen ja avulias kouluttaja. Pasi on aina innokkaana touhuamassa ja löytää asiasta kuin asiasta sen positiivisen puolen”, nykyinen koulutuspäällikkö ja läheinen yhteistyökumppani Leena Ruosteinen kertoi iloisena kuultuaan Pasin Vuoden viestijä -palkinnosta.

Vuoden reserviläiseksi Pasi valittiin 2014 ja Reserviläisliiton jäsenhankintakilpailun hän on voittanut useampana vuonna peräkkäin. Saapa nähdä montako tolkun reserviläistä Pasi saa rekrytoitua 2017 vuoden aikana hyvän harrastuksen pariin, jäsenhankintalomakkeet kun kulkevat kätevästi povitaskussa mukana. ”Kyllä se tämä vapaaehtoinen maanpuolustus on minun harrastus. Siinä kun on ammunoista kuorolauluun aivan kaikkea”, kertoi Pasi motiiviksi hienolle harrastukselleen. KH-vuorokausia Pasilla onkin ”plakkarissa” lähes 200, ja lisänä kaikki muut kurssit, jotka eivät tilastoissa edes näy!

Sydämelliset ja lämpimät onnittelut Pasille koko Ilmapuolustuspiirin väeltä.

Mistä muuten tietää, että on perjantai? Sen tietää siitä, että Pasi on ”Esson baarissa” (ST1 Raahe Vihanti) ja dokumenttina perjantaista on munkkikahvikuva sosiaalisen median eri kanavissa.

Kuvat ja teksti: Kaisa Nikkilä